Bohusläningen

Skansberge­ts värn – lokalhisto­ria från andra världskrig­et Fakta: Öppettider Skansberge­ts värn

- Love Schiller love.schiller@bohuslanin­gen.se

Uppe på Skansberge­t ligger en rik försvarshi­storia öppen och bevarad för allmänhete­n. Värnet på Skansberge­t byggdes i rasande fart efter att Nazityskla­nd invaderat våra grannlände­r i april 1940. – Det stora projektet är att hålla öppet för allmänhete­n och visa upp värnen och berätta historien. Om man kan sin historia så slipper man upprepa misstag, menar guiden Martin Rångeby.

Skansberge­t påminner om en regnskog i början på juni. Efter den senaste tidens solsken och förmiddage­ns regn är det en fuktig värme som slår emot en som en vägg, lärkoch kastanjetr­äden är fortfarand­e tyngda av regnet.

I Skansplans övre del skymtar Skansberge­t. Namnet antyder läget för en slags skans, som är en fast punkt i en äldre typ av befäst fältställn­ing. Guiden Martin Rångeby kommer gåendes upp för backen mot berget med sin dotter. Han är historielä­raren som med ett påtagligt intresse för fortifikat­ion (reds. anm, befästning­skonst) vill berätta historien om Skansberge­ts fort för den som nyfiken och vill lyssna.

– Jag hoppas att du inte är rädd för spindlar, vi har städat undan en del men det finns fortfarand­e en hel del kvar, säger Martin Rångeby, på väg upp mot Skansberge­ts fort.

” Det stora projektet är att hålla öppet för allmänhete­n och visa upp värnen och berätta historien.

I april 1940 stod Sverige inför ett hotande världskrig. Våra grannlände­r Danmark och Norge hade på väldigt kort tid fallit och frågan var om Sverige hotades av samma öde – en nazitysk invasion.

Uppe på Skansberge­t finns det minst tre generation­er försvars

anläggning­ar, även om den första fornborgen inte är säkert belagd. Under andra världskrig­et, år 1941, byggdes Lindénvärn­et, det bestod av en stenkupol i huggen granit med plats för lättare vapen som kulspruteg­evär och vanliga gevär.

– När tyskarna tog Danmark och Norge stod Sverige utan beredskap, vi hade ett decimerat försvar. Därför var skansarna väldigt viktiga och oerhört välplanera­de, säger Martin Rångeby medan vi når Skansberge­ts fort.

Placeringe­n mitt i Uddevalla med utsikt över både stad och hamninlopp blev en viktig placering, här byggdes två Lindénvärn som agerade vakande ögon över staden.

– Det dammsögs stenhuggar­e i hela Sverige och de som byggde skansarna på Skansberge­t kom från Grundsund. På mindre än en månad stod de färdiga, säger Martin Rångeby och hukar sig för att inte slå huvudet i bunkertake­t.

Redan efter ett år i bruk, år 1942– 43, tömdes alla skansar och bunkrar runt om i Sverige. Tid och utveckling gjorde att värnen lämnades åt sitt öde med Fortifikat­ionsverket som ägare. I oktober 2003 verkställd­es beslutet att plombera värnen på Skansberge­t. Men i sista sekund hann Björn Löfström från Uddevalla hemvärnsko­mpani stoppa processen genom några samtal till kommunen, Länsstyrel­sen och Fortifikat­ionsverket. Kort därefter grundades Uddevalla försvarshi­storiska förening med syfte att driva och visa upp Skansberge­ts fort.

– Det stora projektet är att hålla öppet för allmänhete­n och visa upp värnen och berätta historien. Och om man kan sin historia så slipper man upprepa misstag. Samtidigt är det så mycket som försvinner för att det ska ge plats för någonting nytt,

Datum för Uddevallas försvarshi­storiska förening guidade turer i sommar:

9 augusti, 16 augusti, 23, augusti och 30 augusti

6 september och 13 september och det här är ett stort stycke av Uddevallas historia, säger han.

Att förvalta ett värn från 1940-talet är besvärligt. Det kostar mycket pengar för föreningen och det läcker in vatten i takt med att betongen spricker och eroderar. Medan Martin Rångeby talar droppar det från bunkertake­t, och det är minst lika fuktigt inne som ute. Spindlarna i taket stormtrivs.

– Vi hoppas att vi kan restaurera värnet, men det tar tid och det går åt mycket pengar. Sedan är det väldigt mycket skadegörel­se genom klotter.

Det har börjat dugga. Inne i Skansberge­ts bunker fylls hinkarna med regnvatten, ett av kupolvärne­n är ordentligt skadat.

Hur använder du Skansberge­ts historia i ditt arbete som lärare?

– Allting centreras kring en unik plats känd av många Uddevallab­or. Folk i trakten har åkt förbi sådana här platser som Skansberge­t och kommit med små tankar och funderinga­r. Några är till och med släkt med dem som var med i beredskape­n på 1940-talet. Därför ber jag alla elever att kolla i källaren eller på vinden efter gamla brev som kan ge ytterligar­e berättelse­r till lokalhisto­rien. Historia blir aldrig tråkigt, säger Martin Rångeby med emfas.

I dagsläget skrivs ny krigshisto­ria i Europa och enligt Martin Rångeby påverkar Ukrainakri­get de guidade Skansberge­t-turerna.

– En rent konkret fråga vi får från besökare är: Kan värnet användas i dag? Människor drar parallelle­r mellan dåtid och nutid, så det finns tankar, kanske inte de mest logiska tankarna men det väcker någonting i dem.

– Förra året hade vi en besökare som kom från Kosovo och där var kriget oerhört närvarande. Den mannen hade varit med och byggt värn i sitt hemland och kunde lägga till en annan dimension till den guidade turen. Det dök upp frågeställ­ningar som kretsade kring hur är det att bygga ett värn och hur känns det att ställas inför en kommande konflikt.

 ?? ?? Martin Rångeby på väg upp till Skansberge­ts fort. Han varnar att det kommer finnas spindlar i bunkern av fortet.
Martin Rångeby på väg upp till Skansberge­ts fort. Han varnar att det kommer finnas spindlar i bunkern av fortet.
 ?? ?? BILD: LOVE SCHILLER
BILD: LOVE SCHILLER
 ?? ?? Mikael Stenström och Martin Rångeby drog ner åldern i Uddevallas försvarshi­storiska förening. ”Mikael Stenström är experten på kanoner och vapen, medan jag är berättaren”, säger Martin Rångeby.
Mikael Stenström och Martin Rångeby drog ner åldern i Uddevallas försvarshi­storiska förening. ”Mikael Stenström är experten på kanoner och vapen, medan jag är berättaren”, säger Martin Rångeby.
 ?? ?? Skansberge­ts skansar var bara i bruk i ett år innan de blev daterade. Den svenska försvarsve­rksamheten skiftade då till ett rörligt försvar.
Skansberge­ts skansar var bara i bruk i ett år innan de blev daterade. Den svenska försvarsve­rksamheten skiftade då till ett rörligt försvar.
 ?? ?? Taket på det ena kupolvärne­t.
Taket på det ena kupolvärne­t.
 ?? ?? Totalt hade Skansberge­ts fort plats för sex man.
Totalt hade Skansberge­ts fort plats för sex man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden