Bohusläningen

Fakta: Så undviker du vägglöss under resan

- Källa: Håkan Franzéns, Trygg-hansa.

Vägglöss kan inte ta sig igenom plast, så lägg kläderna i plastpåsar när du packar. Packa inte upp kläderna utan låt dem ligga kvar i de förslutna påsarna under hela resan.

Ta med en ficklampa och ett förstoring­sglas, eller använd lampan på din mobiltelef­on, för att kunna kolla efter spår i och runt sängen när du tar in på ett hotellrum. Små svarta prickar på sängkarmen och på madrassömm­arna kan vara spår av vägglöss. Hittar du en vägglus, ta ett foto och visa det för hotellpers­onalen samt be att omgående få byta rum.

Ställ bagaget i badrummet medan du kollar efter spår av vägglöss. Även om du inte hittar några vägglöss bör du inte ställa bagaget nära sängen, det gäller även skor och ytterkläde­r.

Använda kläder lägger du tillbaka i en försluten plastpåse i väskan, sprid dem inte i rummet.

Ta för vana att alltid tvätta dina kläder direkt vid hemkomst efter en resa.

Förvara inte din resväska i sovrummet när du kommer hem, placera istället den utomhus i ett förråd om du har möjlighet eller förvara den i en plastsäck inomhus.

 ?? ?? Vägglössen ser ut som små äppelkärno­r och kan lämna spår efter sig i form av avföring som består av människobl­od.
BILD: ANDERS WIKLUND
Vägglössen ser ut som små äppelkärno­r och kan lämna spår efter sig i form av avföring som består av människobl­od. BILD: ANDERS WIKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden