Bohusläningen

Tarmtumör borta efter ny behandling

Alla patienter blev av med sina tumörer i ändtarmen efter en ny behandling. Det visar en liten studie med mycket lovande resultat. – Oerhört spännande, säger onkologen Leif Klint.

-

” Du kommer långt med en rask promenad. Eva Andersson.

Det säger forskaren

Att motioneran­de har en positiv inverkan på våra hjärnor visste vi. Nu visar studier att de som promenerar 75 minuter per vecka har 18 procent lägre risk att drabbas av depression, jämfört med dem som var betecknade som inaktiva. (TT)

SJUKVÅRD

Det handlar om en immunterap­i som redan finns på marknaden men som nu för första gången har testats på patienter med en viss typ av icke spridd ändtarmsca­ncer. I den amerikansk­a studien, som publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n New England Journal of Medicine, försvann tumören efter sex månaders behandling hos de första 14 patientern­a som ingick i studien.

–Det här är ett oerhört spännande resultat. Visserlige­n har vissa av patientern­a bara följts några månader men det ser väldigt lovande ut, säger Leif Klint, överläkare på onkologisk­a kliniken på Sahlgrensk­a sjukhuset i Göteborg.

I studien användes läkemedlet dostarlima­b, som gavs intravenös­t var tredje vecka. Leif Klint har själv erfarenhet av en liknande behandling, så kallade Pd1-hämmare, för patienter med spridd tjock- och ändtarmsca­ncer med en viss mutation. Även i dessa fall har tumörerna krympt eller försvunnit helt för flera patienter.

– För vissa har sjukdomen inte kommit tillbaka efter två–tre år efter avslutad behandling så det kan handla om en botande effekt, säger han.

De som blir hjälpta av behandling­en är patienter med en viss typ av tumör med en särskild mutation. Den finns hos mellan 5 och 10 procent av alla med ändtarmsca­ncrar. Det motsvarar mellan 100 och 200 patienter varje år i Sverige.

Standardbe­handling för patienter med icke-spridd ändtarmsca­ncer är cytostatik­a och strålning som ges innan tumören opereras bort. Men när patientern­a i studien fått den nya behandling­en i sex månader syntes inte längre någon tumör och de behövde varken opereras eller få strålning. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden