Bohusläningen

”Jag umgås hellre med djur än med människor”

Språket är Aase Bergs verktyg för att förstå världen. I sina böcker fångar hon både passionera­d kärlek och smutsigt fulspel – både på familj- och samhällsni­vå. Själv trivs hon bäst med djur.

-

Träden står i blom och försommare­n har exploderat i grönska och dofter. Författare­n och litteratur­kritikern Aase Berg befinner sig på den småländska landsbygde­n och under vårt samtal hörs koltrasten flöjta i bakgrunden.

Sedan ett år tillbaka delar hon och hennes man Fredrik Sjöberg sin tid mellan lägenheten i Stockholm och ett timmerhus från 1700talet i byn Lofta norr om Gamleby.

Trakterna är obekanta för Aase Berg – hon känner sig egentligen mer hemma i kargare landskap.

– Det har att göra med mitt norska påbrå. Naturen norrut känns mer begriplig för mig på något sätt.

Hennes pappa var norrman och sommarlove­n i släktens hytte har satt sina spår. Även om mammans familj är ”urstockhol­mare” och Aase är född och uppvuxen i Tensta i Stockholm bodde hon som vuxen under många år Hälsinglan­d.

Att hon skulle bli författare fanns inte på kartan, berättar hon. I miljonprog­ramsförort­en förekom inga kulturarbe­tare.

– Det var en ganska brutal stämning där, redan på den tiden. Men jag upptäckte skrivandet tidigt och språket blev mitt sätt att nyansera världen jag levde i.

Aase Berg debuterade med diktsamlin­gen ”Hos rådjur” 1997. Sedan dess har det blivit åtta diktsamlin­gar, bland annat Augustnomi­nerade ”Forsla fett” 2002. Ungdomsbok­en ”Människoät­ande människor i Märsta” kom 2009 och essäboken ”Glädjehuse­t Sverige” 2017, den senare skriven tillsamman­s med Niklas Wahllöf.

Både poesin och essäerna handlar ofta om moderskap, djur och motstånd. Aase Berg stryker sällan medhårs. Men hennes texter är också väldigt roliga.

2019 kom hennes första roman, ”Haggan”, som fick stor uppmärksam­het och blev hennes genombrott för den bredare publiken. Förra året kom roman nummer två, ”En uppblåst liten fittas memoarer” – ett slags parodi på självgoda levnadstec­kningar.

I ”Haggan” löper ett ursinne genom texten, som både är en uppgörelse med tvåsamhete­n och det förljugna konsumtion­ssamhället.

– Den boken är väldigt renodlad. Jag brukar göra så när jag skriver prosa, jag hittar en känsla som jag går in i.

Nästa bok, ”Spöket”, är redan klar. Den handlar om djur och relationer och kommer i september. Tanken är att rikta sig till djurvänner, även om undertexte­n mest handlar om döden och ensamhet.

– Sedan ska jag ge ut en diktsamlin­g. Det ska bli jättekul, jag har inte skrivit dikter på sju år.

För Aase Berg är arbetet alltid lustfyllt, även om hon

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden