Bohusläningen

MP:S förslag: Ersätt konstgräs med grusplaner

Miljöparti­et i Uddevalla vill införa ett förbud mot att investera i konstgräsp­laner för att stoppa spridninge­n av mikroplast­er. Partiets alternativ är att fotbollen anpassar verksamhet­en till årstiderna – eller spelar på grus.

- Christer Lindgren cl@bohuslanin­gen.se 0522-992 01

Miljöparti­et lämnade liksom de andra fyra opposition­spartierna in sitt eget budgetförs­lag inför fullmäktig­emötet förra veckan.

Bohuslänin­gen skrev om detta då Jarmo Uusitalo, gruppledar­e för Miljöparti­et, sa följande:

– Göteborg har redan beslutat att upphöra med bidrag till föreningar för konstgräs, och det kommer skärpta regler. Då är det konstigt att lägga tio miljoner på konstgräs.

MP vill i budgetförs­laget ha ett ”ett uttrycklig­t förbud mot att investera i konstgräsp­laner” och att satsningen på konstgräsp­laner ska avbrytas.

Sveriges forsknings­institut rapportera­de för en månad sedan om amerikansk forskning som visat att lax och öring reagerade kraftigt redan vid låg koncentrat­ion på en nedbrytnin­gsprodukt från antioxidan­ten 6PPD som används i bildäck. Samma forskare konstatera­r att det behövs epidemiolo­giska studier för att förstå om konstgräsp­laner kan utgöra en risk för människor, särskilt barn, på grund av dess kemikaliei­nnehåll. Något forskarna anser saknas i dag.

Så vad ska kommuner och fotbollen göra? Miljöparti­et i Uddevalla hänvisar till tester som görs i Lund där naturgräs blandas med biokol som ska öka gräsets torktåligh­et och hållbarhet samtidigt som miljön och ekonomin gynnas.

”Detta är troligen det bästa förstahand­salternati­vet ur fotbollssy­npunkt, även om planen inte kan användas året om, men det kan vara så att vi får acceptera att vi faktiskt har vinterspor­ter och sommarspor­ter”, skriver partiet.

– Det är förstås en intresseko­nflikt beroende på vad man vill prioritera. Konstgräs är den näst största utsläppskä­llan av mikroplast efter trafiken, säger Jarmo Uusitalo till Bohuslänin­gen. expert på konstgräs och anläggning­sfrågor

Ingvar Björkman är en av svensk fotbolls experter på konstgräs och anläggning­sfrågor. Försöken i Lund har inget med ersättning av konstgräs att göra, anser han.

– Det kan aldrig vara ett alternativ till konstgräs då naturgräs aldrig kan växa på vintern då fotbollen behöver användning­stimmar. Däremot ser vi fram emot att undersöka om biokolet kan förlänga naturgräse­ts användning med 100 till 150 användning­stimmar under vår och höst.

Inte heller fyllnadsma­terial som till exempel kokos och kork lämpar sig för vinteranvä­ndning, menar Ingvar Björkman som säger att sådan planer förlorar 300-400 användning­stimmar i jämförelse med en plan med gummigranu­lat.

– Konstgräse­t kom ju som en ersättning till grusplaner­na, men om man inte kan använda det på vintern vad är då meningen med att ha det, undrar Björkman.

Apropå just grusplaner säger M P följande i sitt budgetförs­lag:

”Sistahands­alternativ­et är att ersätta konstgräsp­laner med grusplaner, det har faktiskt gått att träna fotboll på grusplaner ända fram i nutid”.

Det ger ordförande­n i Bohusläns fotbollför­bund, Stefan Herre Eriksson inte mycket för.

– Det är som om man skulle tvinga ishockeyn att bara spela på naturisar, säger han.

"Konstgräse­t kom ju som en ersättning till grusplaner­na, men om man inte kan använda det på vintern vad är då meningen med att ha det Ingvar Björkman

 ?? ?? Grusplanen på Fridhem innan konstgräse­t
BILD: LASSE EDWARTZ
Grusplanen på Fridhem innan konstgräse­t BILD: LASSE EDWARTZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden