Bohusläningen

Fakta: Nina Bondeson

- Karin.frid@gp.se Bild: jenny.ingemarsso­n@gp.se

69

Mölndal

Föddes i Stockholm. Utbildade sig under 1970-talet på konstskola i Umeå, sedan i konstveten­skap på Umeå universite­t och därefter gick hon på Kungliga konsthögsk­olan på 1980-talet. Bondeson har även läst fri konst på Göteborgs universite­t. Första utställnin­gen gjordes 1989 i Stockholm. Sedan dess har hon ställt ut regelbunde­t både internatio­nellt och nationellt. Hon har även gjort flera offentliga verk och finns bland annat represente­rad på Göteborgs konstmuseu­m och flera andra svenska museer. Ett av hennes verk har även blivit bokomslag till Göteborgsp­oeten Lina Ekdahls senaste diktsamlin­g ”Du är inte full du är fylld”.

Aktuell: Med utställnin­gen ”Kom in, sa hon – mitt rum är en storms öga” på Göteborgs konsthall som öppnar 20 maj. Titeln på utställnin­gen är detsamma som affischmål­ningens. Meningen är ett omarbetat citat från Bob Dylans låt ”Blood on the tracks”: ”Come in, she said, I’ll give ya shelter from the storm”.

Om att hitta sitt konstnärli­ga uttryck: ”Jag arbetade väldigt hårt för att få fram mitt språk som ung. Bildspråke­t rev och slet i mig. Jag trodde att jag behövde gräva fram något i mig själv, ett slags skapande kärna. Sen insåg jag att det inte handlar så mycket om ens person på det sättet, utan att hitta det i världen utanför. För inte så länge sen grävde man fram Blombosgro­ttan i Sydafrika med en ockramålni­ng. Redan då pågick bildvisuel­l kommunikat­ion. Jag insåg att det fanns en delaktighe­t, som ärvs från tidevarv till tidevarv. Att jag kan upprätta samarbeten med levande och döda, och att tiden i konsten är ett rum – det var den stora befrielsen”. (Blombosgro­ttan upptäcktes 2018 och innehar världens äldsta målning gjord av homo sapiens. Den uppskattas vara omkring 73 000 år gammal. Det är cirka 30 000 år äldre än de grottmålni­ngar som dittills hade hittats, reds anm). och gör en marknadsvä­rdering. Och vad kommer det monetära värdet i från? Vad har skapat det värdet som man nu ska plocka ut och som man inte anser att konstnärer­na kan leverera? Vad har gjort att platsen i dag har ett pengavärde alls, frågar hon sig.

– Det handlar om i vilken mån samhället förmår hantera omätbara värden. Vi har blivit fullkomlig­t oförmögna till det. Och så försöker vi hela tiden kvalitetss­äkra och reglera med mer effektivit­et och mer kontroller, och ju mer vi gör det desto skörare blir det. Det är verkligen kontraprod­uktivt.

Sedan 20-årsåldern är hon med i Grafik i Väst, som hon tycker är en välfungera­nde, egenorgani­serad konstverks­amhet. Det är den typen av rörelse hon anser vara bäst i Göteborgs konstscen.

– Den har fungerat i 30 år och har medfinansi­ering från Västra Götalandsr­egionen. Vi slutade söka bidrag, och ens att kalla det för bidrag för det är inte det vi pratar om. Hela samhället är bidragsber­oende. Alla måste bidra, undersköte­rskor, poliser, lärare, bambatante­r, städare, konstnärer. Men ingen kan göra det utan pengar. Att konstnärer skulle vara mer bidragsber­oende än andra är en föreställn­ing som inte har någon som helst grund i verklighet­en.

Att Bolaget Vardagsbil­der fortfarand­e är i livet och kör på i ”full fräs” tror Bondeson beror på deras frihet.

– När Jim och hans kompisar startade bolaget insåg de vikten av att vara oberoende. De lyckades köpa huset som verkstaden är inrymd i. Vid den tidpunkten var det samma sak som med Konstepide­min, det var ingen som var intressera­d av det läget då. Att Vardagsbil­der inte behövt ingå i förhandlin­gar med Higab eller någon annan verksamhet är nog en bärande orsak till att de är kvar.

Nina Bondesons kulturpoli­tiska engagemang har alltid varit starkt även om det var först i 40-årsåldern som hon på riktigt började få grepp om konstvärld­en. Hon blev professor i textilkons­t på Hdk-valand och arbetade under tre år med att forska om konsthantv­erk, och för att just den inriktning­en skulle få samma erkännande som andra praktiker och inte ingå i det breda begreppet ”design”. Det blev en vunnen kamp, och en bok med kollegan Marie Holmgren ”Tiden som är för handen: om praktisk konsttillv­erkning” (2007).

– När konstvärld­en och konstutbil­dningarna teoretiser­ades och akademiser­ades förstod jag inte vad som hände. Jag ställdes inför frågan varför gör jag konst så som jag gör? och varför gör de konst som de gör?

Med ”de” menar Nina Bondeson det postmodern­a och den konceptuel­la samtidskon­sten som slog igenom på 1960-talet.

– Det konceptuel­la genombrott­et tror jag har haft ett mer radikalt inflytande över vår tids syn på konst än vi riktigt förstått än.

Hon är glad över åren som professor även om det var omöjligt att fatta beslut kring forskning och sin konstnärli­ga praktik simultant. Det tog lång tid innan hon kunde måla igen. Bondeson är fundersam, hon pratar om sitt arbete, men har fått lära sig att artikulera den konstnärli­ga erfarenhet­en. Hon beskriver det som att konsten på ett sätt lossnat från föremålet, likt det talade språket lossar från tungan och blir till text.

– Man måste själv tala om för världen vad man gör. Det verbala språket har blivit det största meningsska­pande materialet på något vis. Och det är fine. Jag har inget emot att konsten har hela det här spektrumet, från där jag är i mitt hantverksm­ässiga sätt, till det som är väldigt immateriel­lt som ”Evig anställnin­g” vid Korsvägen exempelvis.

"Jag älskar vardagen och är inte så äventyrlig­t lagd. Jag tycker om när det är lugnt.

Konsten är för Nina Bondeson kommunikat­ion. Hon skriver också och använder ofta små rader i sina verk, antingen genom titlarna eller hela meningar som adderar till berättelse­n. För henne illustrera­r bilden inte orden och orden förklarar heller inte bilden. De samarbetar. Kanske är det så den ”sakrala tonen” uppstår som hon själv menar finns i konstverke­n.

– Det som uppstår i gestaltnin­gar är ju mening. En mening som bildas utifrån att bilderna finns och utifrån att betraktare­n är där och begrundar. Alla människor har sina existentie­lla frågeställ­ningar om vad allt går ut på, varför vi lever, dör.

Liv och död är Bondesons centrala tema. Hon tror inte att vi kommer att sluta grubbla över den typen av frågor heller. Men just nu behöver hon återgå till att bygga klart installati­onsverken i konsthalle­n. Vardagliga föremål får nya själar genom hennes arbete, som diskbänksa­ltaret eller fåtöljen som hennes familj använt genom åren och som samtidigt blivit målarduk.

– Jag älskar vardagen och är inte så äventyrlig­t lagd. Jag tycker om när det är lugnt. Hela livet är nog ändå, det är tillräckli­gt mycket som händer. Vi ser runt om i världen att människor jagas bort från sin vardag, de är tvungna att försöka ta vägen någonstans. Och då är det en ny vardag de måste försöka upprätta. Det är den som räddar oss, vardagens omutlighet. Att komma åt den, och ha tillgång till den, det är mycket större än vad vi tänker på till vardags om just vardagen, säger hon och tillägger:

– En ateljébase­rad konstnär är inte så världsfrån­vänd som folk kanske tror.

Hon kliar sig på armen som täcks av tatueringa­r gjorda av dottern. Det har blivit många sedan den allra första för åtta år sedan.

– Det är ett till bildvisuel­lt äventyr, att på slutet av konstnärsl­ivet bli förvandlad till ett ritblock själv, skrattar Nina Bondeson.

 ?? ?? ”Vi behandlar människor som ska utföra mänskliga saker som batterier. Och vi behandlar ekonomin som någon slags naturkraft som ska rapportera­s om som vädrets makter. Nu kan det börja blåsa, nu kan det bli skakigt, nu får vi räkna med det ena och det andra, men det är ju man made, det går att omförhandl­a, kritisera och göra om”, säger Nina Bondeson.
”Vi behandlar människor som ska utföra mänskliga saker som batterier. Och vi behandlar ekonomin som någon slags naturkraft som ska rapportera­s om som vädrets makter. Nu kan det börja blåsa, nu kan det bli skakigt, nu får vi räkna med det ena och det andra, men det är ju man made, det går att omförhandl­a, kritisera och göra om”, säger Nina Bondeson.
 ?? Jenny Ingemarsso­n ??
Jenny Ingemarsso­n
 ?? Karin Frid ??
Karin Frid

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden