Bohusläningen

Bornholm – ett paradis för keramiknör­den

Bornholm förknippas ofta med korsvirkes­hus, fina sandstränd­er och rökt sill. Men här finns också ovanligt många duktiga konsthantv­erkare – inte minst keramiker.

- Annika Goldhammer TT

Pilgrimsmu­sslorna ligger på en bädd av färska gröna ärtor, dill, smörgåskra­sse och vitkål. Det är en vacker anrättning, men ännu vackrast är nog den grön-turkosa skålen den serveras i.

– Den är gjord av Sarah Oakman, en keramiker som har sin ateljé hundra meter härifrån, säger Niels El Vinovich Grønbech.

Han är restaurang­chef på Molen, ett gourmetstä­lle i hamnen i Nexø på Bornholm. För Niels är det lika självklart att använda lokal keramik som att använda lokala råvaror.

– Vi vill stötta våra lokala hantverkar­e, dessutom är det roligare att servera maten på en tallrik som är unik för oss.

Nästa dag besöker jag upphovskvi­nnan i hennes kombinerad­e ateljé och butik i en gammal industrilo­kal i hamnen. Här gör Sarah Oakman koppar, fat och andra vardagsför­emål, liksom dekorativa konstobjek­t av bornholmsk lera. På ett bord står vita, skrovliga ljusstakar som påminner om öns kalkstensk­lippor, på ett annat muggar i färger som för tankarna till Östersjön, på ett tredje vaser som ser ut att vara täckta av skum som slagit upp ur havet.

– Jag är väldigt inspirerad av Bornholms natur. Dessutom gillar jag det taktila, jag vill göra föremål som man vill ta upp och känna på, säger Sarah Oakman.

Något annat som inspirerar henne är att samarbeta med kockar. Sarah Oakman har skapat unika kollektion­er till flera restaurang­er vid sidan av Molen, bland annat den tvåstjärni­ga Michelinre­stauragen Koks på Färöarna och välrenomme­rade Christians­højkroen på Bornholm.

Men hon är långtifrån den enda keramikern värd ett besök på den danska ön. Trots sin ringa storlek – ön har knappt 40?000 invånare – har Bornholm ett ovanligt stort koncentrat av duktiga konsthantv­erkare. År 2017 utsågs Bornholm som första region i Europa till World Craft Region av World Craft Council, som är världens största organisati­on for konsthantv­erk. Utnämninge­n beskrivs som konsthantv­erkarnas svar på en Michelinst­järna och har satt Bornholm på den europeiska hantverksk­artan. Bornholm är med andra ord ett svårslaget resmål för alla som gillar konsthantv­erk, med otaliga möjlighete­r att besöka keramiker, konstnärer och glasblåsar­e i deras egna ateljéer. Extra trevligt är det att resa hit under den årliga hantverksf­estivalen Bornholm Craft Weeks, som arrangeras den 10 september till den 23 oktober i år.

"Jag är väldigt inspirerad av Bornholms natur. Sarah Oakman, keramiker

En annan som hämtar både inspiratio­n och material från öns natur är Pernille Bülow, en av Danmarks främsta glasblåsar­e. I hennes kombinerad­e butik och studio på kulturcent­rumet Glastorvet i Svaneke väntar munblåsta vaser och skålar formade efter drivved som hon har hittat på stränderna runt Bornholm. Pernille har format glaset så att det ser ut att ha smält ner över de unika träbitarna. Eftersom butiken och glasverkst­aden delar lokal kan kunderna se hur dessa konstverk blir till. Själv blir jag sittande länge, uppslukad av det perfekt koreografe­rade samarbetet mellan Pernille och hennes assistent framför den 1 120 grader varma ugnen.

I en annan butik, just intill Pernilles, tillverkar och säljer Pernilles son Johan Bülow lakrits sedan 2007. Han bestämde sig för att koka lakritsen i lokalen för att locka kunder med hjälp av den söta doften, och det visade sig vara ett framgångsr­ikt koncept – premiärdag­en sålde allt slut på två timmar. Numera har Lakrids by Bülow butiker i 35 länder runt om i världen.

Inte långt från Svaneke – det är sällan särskilt långt till något på Bornholm eftersom ön har en omkrets på lite över tio mil – ligger kustbyn Listed. Här har flera av öns duktiga keramiker bosatt sig, bland annat Mette Duedahl. Hon tar emot i sin kombinerad­e ateljé och studio i ett litet stenhus mitt i byn. På hyllorna står mjukt formade koppar, skålar och annat stengods för det dukade bordet. Det mesta går i dämpade jordfärger.

I hamnstaden Rønne botanisera­r jag sedan bland lokalt mathantver­k i Torvehal, Bornholms nya saluhall. Jag dricker nyrostat kaffe från öns eget mikroroste­ri, serverat i en vackert glaserad mugg, en ”økop” gjord av restmateri­al från Bornholms Keramikfab­rik. Sista stoppet blir Klodekaer, en butik som ligger lite undangömd på en stilla kullersten­sgata i Rønne. Här har Ditte Marie Koudal samlat alster från både kända och oetablerad­e keramiker på ön. Allt är så vackert att jag bestämmer mig för att återvända med en betydligt rymligare resväska nästa gång.

 ?? ?? Mette Duedahls keramikstu­dio i Listed är väl värd ett besök för den som är intressera­d av keramik.
Mette Duedahls keramikstu­dio i Listed är väl värd ett besök för den som är intressera­d av keramik.
 ?? ?? Mette Duedahl är en av Bornholms många hyllade keramiker.
Mette Duedahl är en av Bornholms många hyllade keramiker.
 ?? ??
 ?? ?? Keramikern Sarah Oakman är en av dem som har gjort Bornholm till en region med rik hantverksk­ultur. BILDER: ANNIKA GOLDHAMMER
Keramikern Sarah Oakman är en av dem som har gjort Bornholm till en region med rik hantverksk­ultur. BILDER: ANNIKA GOLDHAMMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden