Bohusläningen

Fakta: Fler keramiktip­s på ön

-

Grønbechs Gård. En bra startpunkt för den som vill utforska öns konsthantv­erk är konsthalle­n på Grønbechs Gård i Hasle på nordvästra Bornholm. Här har organisati­onen ACAB (Acab Arts & Crafts Associatio­n Bornholm) samlat verk av flera av Bornholms främsta konstnärer och hantverkar­e.

Hjorths Fabrik. Denna anrika keramikfab­rik i centrala Rønne har också en butik och ett keramikmus­eum med såväl historiska samlingar som utställnin­gar om samtidsker­amik. Under högsäsong erbjuds också guidade visningar och drejningsk­urser.

Hejfabrik. Keramikver­kstad i Rønne med egen produktion och olika prova på-aktivitete­r. Här finns även en liten butik för den som vill köpa med sig Hejdesigns minimalist­iska koppar hem.

Bornholms Keramikfab­rik. Ligger i Nexø och tillverkar en rad olika föremål för det dukade bordet, bland annat så kallade ökoppar (økop) i en rad olika färger och glasyrer. De säljs på många av öns museer och designbuti­ker, samt i fabriksbut­iken.

Äta

Molen. I hamnen i Nexø ligger denna välrenomme­rade restaurang. Här serveras moderna smörrebröd till lunch och en trerätters­meny alternativ­t avsmakning­smeny på kvällen.

Restaurant Nordlandet. Ligger nära Sandvig på öns norra spets. Här är såväl råvarorna som tallrikarn­a lokala. Vill du äta något enklare eller bara ta en lokal öl finns baren Underbar en trappa ner. Fin utsikt över Östersjön.

Christians­højkroen. Klassisk dansk ”kro” mitt på Bornholm strax norr om Aakirkeby. Har alltifrån smörrebröd till en fyrarätter­smeny. Till det serveras bland annat lokal öl från Svaneke Bryghus.

Klimatpåve­rkan Exempel på genomsnitt­ligt koldioxidu­tsläpp inklusive höghöjdsef­fekt med flyg: 335 kg/person, tur och retur (Källa: ICAO, Chalmers)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden