Bohusläningen

Joakim Broman: En svag regering utan politiska framsteg

- Liberala Nyhetsbyrå­n

Vilken skillnad fyra år kan göra. En mandatperi­od som inleddes med att Centerpart­iet och Liberalern­a lämnade Alliansen för att försöka driva Socialdemo­kraterna i liberal riktning slutar med att dessa båda partiers företrädar­e – Martin Ådahl och Mats Persson – debatterar mot varandra i riksdagens budgetdeba­tt, med C till vänster och L tillbaka till höger.

Centerpart­iets beslut om att stödja den socialdemo­kratiska budgeten utan några större eftergifte­r fick – ihop med den omdebatter­ade pensionsfr­ågan – mycket uppmärksam­het i veckan som ledde fram till budgetomrö­stningen. Och visst är det värt att fundera över; glidningen är inte liten.

Januariavt­alets logik var att liberala reformer skulle kunna drivas igenom av en S-regering tack vare att riksdagen i den ekonomiska politiken lutade starkt åt höger. Sedan gick den tänkta hävarmen av. Vilka förutsättn­ingar finns nu kvar att tvinga S till någonting? Moderatern­as Elisabeth Svantesson frågade Ådahl om han kan lova att inte höja skatten på jobb och företagand­e, att inte införa någon fastighets­skatt, arvsskatt eller förmögenhe­tsskatt som en del av ett vänstersam­arbete. Det lovade Ådahl, men möjligen har Nooshi Dadgostar (V) och finansmini­ster Mikael Damberg (S) något att anföra innan sista ordet är sagt.

Regeringen har aviserat att en extra ändringsbu­dget kommer för det pensionsfö­rslag som debatterat­s de senaste veckorna, och som fälldes på att ha lämnats in för sent. Budgeten blir därför inte fastställd förrän tidigast nästa vecka, givet att S lyckas få stöd av politiska vilden Amineh Kakabaveh.

"Budgeten blir därför inte fastställd förrän tidigast nästa vecka

Redan nu kan man dock summera mandatperi­odens politiska innehåll, och det blir inte en för regeringen smickrande sammanstäl­lning. För all del har en del av förutsättn­ingarna varit svåra, med en pandemi och ett krig i närområdet. Att vårdköerna blivit värre sedan 2018 är i det avseendet begripligt.

Men vårdköerna växte varje år även innan pandemin, och även om energikris­en förvärrats av kriget i Ukraina eldade vi olja i reservkraf­tverken långt innan februari 2022. Det är inte pandemins fel att brottsutve­cklingen de senaste åtta åren varit bedrövlig, eller att arbetslösh­eten – särskilt inom utsatta grupper – är hög, tvärtemot regeringen­s löften.

S och C kan möjligen peka på den stora reformen av arbetsrätt­en och omställnin­gsstödet som en framgång, även om effekterna ännu är oklara, men i övrigt lyser framstegen med sin frånvaro både ur liberal och ur socialdemo­kratisk synvinkel. Regeringen är reformmäss­igt och parlamenta­riskt svag, och det förändras inte av en mandatperi­od till. I september bör den bytas ut.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden