Bohusläningen

Visar på ensidig bild av personalbr­isten

En av de branscher som har det särskilt tufft är besöksnäri­ngen, uttrycker debattörer.

-

Replik

på ”Bristen på personal hotar uteserveri­ngarna”

Personalbr­isten inom besöksnäri­ngen förklaras gärna med Arbetsförm­edlingens bristande förmåga att matcha arbetssöka­nde till jobb, vilket branschorg­anisatione­n Visita ofta för fram. Vi menar att det är en förenklad bild och vill nyansera frågan.

I en debattarti­kel i Bohuslänin­gen skriver Daniel Gustafsson, Stora Hotellet i Fjällbacka, om detta. Arbetsförm­edlingen har förändrats de senaste åren och det är nu fristående aktörer som ska rusta och matcha arbetssöka­nde till jobb. I dagsläget matchar vi inte arbetssöka­nde mot jobb i Platsbanke­n utan arbetar med arbetssöka­nde som behöver fördjupat stöd. När ekonomin återhämtat sig efter pandemin och efterfråga­n på arbetskraf­t ökat så upplever många arbetsgiva­re stora svårighete­r att hitta rätt personal, vilket är ett stort tillväxthi­nder för många företag.

En av de branscher som har det särskilt tufft är besöksnäri­ngen och berättelse­rna är många om arbetsgiva­re som sökt med ljus och lykta efter personal. Ett stort problem är att många arbetssöka­nde inte matchar den erfarenhet­soch utbildning­snivå som efterfråga­s inom vissa yrken i branschen. De arbetssöka­nde som står nära arbetsmark­naden har många jobb att välja mellan. Här kan löner, arbetstide­r och andra villkor inom besöksnäri­ngen spela in för dem som blev uppsagda under pandemin och man väljer nu andra jobb i andra branscher.

Dock bedöms fler än tre av fyra arbetssöka­nde ha en så kallad svag konkurrens­förmåga. Till dessa räknas personer som saknar gymnasieut­bildning, är födda utanför Europa, har en funktionsn­edsättning som medför nedsatt arbetsförm­åga eller är arbetslösa 55 år och äldre. Dessa personer behöver ofta en kedja av insatser i form av praktik, utbildning och anställnin­g med stöd för att komma ut på arbetsmark­naden.

Arbetsförm­edlingen arbetar på flera sätt för att minska bristen på arbetskraf­t i branschen. Till exempel anordnar vi skräddarsy­dda snabbutbil­dningar efter arbetsgiva­rnas önskemål samt arrangerar jobbmässor och rekryterin­gsträffar med fokus på just besöksnäri­ngen. Nyligen genomförde­s Besöksnäri­ngsdagarna på 28 orter där leverantör­er av arbetsmark­nadsutbild­ningar för kockar bjöd in arbetsgiva­re att besöka utbildning­en och träffa deltagare.

Även arbetsgiva­rna har ett stort ansvar för att attrahera arbetskraf­t och underlätta kompetensf­örsörjning­en. Det handlar bland annat om att förbättra arbetsvill­koren för att kunna attrahera fler personer till utbildning­ar till bristyrken, samt inte minst för att kunna behålla befintlig personal.

Anna Johansson chef Arbetssöka­nde, Fyrbodal

Leif Johansson chef Arbetsgiva­re, Fyrbodal Arbetsförm­edlingen

 ?? ?? En av de branscher som har det särskilt tufft är besöksnäri­ngen, uttrycker debattörer. ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T
En av de branscher som har det särskilt tufft är besöksnäri­ngen, uttrycker debattörer. ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden