Bohusläningen

Fakta: Uppehållst­illstånd för ukrainare som flytt kriget

- Källa: Migrations­verket

Ukrainska flyktingar som kom till Sverige den 30 oktober 2021 eller senare har rätt till uppehållst­illstånd i Sverige genom EU:S massflykts­direktiv.

Den som har fått uppehållst­illstånd enligt EU:S massflykts­direktiv och är 16 år eller äldre har rätt att arbeta.

Vuxna har rätt till akut sjukvård, akut tandvård och vård som inte kan vänta. Barn och ungdomar under 18 år har rätt till samma sjukvård och tandvård som andra barn som bor i Sverige.

Barn som har fått ett uppehållst­illstånd med tillfällig­t skydd enligt massflykts­direktivet har rätt att gå i förskolan och skolan. Men vuxna har inte rätt till svenska för invandrare, SFI.

De som inte har egna pengar kan få ekonomiskt stöd från Migrations­verket, 61 kronor per dag och person för vuxna som delar på hushållsko­stnader och mellan 37 och 50 kronor per dag för barn beroende på hur gamla de är.

Ukrainare i Uddevalla

I skrivande stund bor totalt 139 ukrainska medborgare i Uddevalla kommun.

136 personer av dem har uppehållst­illstånd enligt EU:S massflykts­direktiv, resterande 3 har enligt statistike­n sökt asyl i Sverige.

Av de 136 ukrainare som bor i Uddevalla enligt EU:S massflykts­direktiv bor 113 i eget boende och 23 på anläggning­sboende, samtliga dessa 23 bor på Uddevalla kommuns tillfällig­a evakuering­sboende.

Från 1 juli 2022 har Uddevalla fått ett fördelning­stal på 110 ukrainare med uppehållst­illstånd enligt massflykts­direktivet, som kommunen ska ordna tillfällig­a bostäder för i samverkan med Migrations­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden