Bohusläningen

Berit drabbades av kol – utan att själv ha rökt

-

De flesta som får lungsjukdo­men kol är rökare, men varken Berit Strandberg Mattsson eller hennes man Gunnar har rökt. – Kol påverkar hela mitt liv, därför är det viktigt att hitta lösningar i vardagen, som att flytta ner sovrummet till vardagsrum­met på entréplan, berättar hon.

För många på Orust är Berit Strandberg Mattsson ett välbekant ansikte. Hon har varit aktiv inom kyrkan i Morlanda, varit politiskt aktiv för (S), hållit kurser i matlagning och i att mjölksyra grönsaker – men de flesta känner igen henne, och maken Gunnar, från Café Emma i Mollösund som de drev under många år.

I dag är Berit 83 år fyllda och paret har lämnat över kaférörels­en i hamnen till andra krafter.

– Det var roliga år. Vi startade i gamla banken i äldsta delen av Mollösund, sedan flyttade vi till hamnen. Vi var bland de första på Orust att satsa på ekologiska råvaror och närproduce­rat, något som i dag, mycket glädjande, är vanligare.

Berit och Gunnar har hängt ihop i många år. De träffades 1987 i Skottland.

Gunnar är i dag Berits stora hjälp i livet. Efter en stroke har Berit ibland svårt att få fram rätt ord och tittar då på sin Gunnar som får fylla i orden som fattas.

– Vi följs åt, vi lever ihop, vi delar allt. Efter 35 år tillsamman­s känner vi varandra så väl att jag vet vad Berit vill föra fram, säger Gunnar och ser ömt på sin hustru.

Berit har haft astma sedan barnsben och fått traditione­lla astmamedic­iner för att få hjälp. För flera år sedan konstatera­des det att Berit även har sjukdomen kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdo­m.

– Trots att jag aldrig rökt, säger Berit med eftertryck.

Berit fick allt svårare att andas. Hon kände sig begränsad.

– Att inte kunna gå uppför en trappa utan att behöva stanna och hämta andan. Att inte orka gå och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden