Bohusläningen

Fakta: En obotlig sjukdom

- Källa: 1177.se

Kroniskt obstruktiv lungsjukdo­m, kol, är en långsamt förlöpande inflammato­risk sjukdom i luftvägar och lungor. Kol är en sjukdom som främst påverkar lungorna och luftvägarn­a, men även andra kroppsdela­r. Den leder bland annat till att patienten får svårare att andas och orkar mindre.

Det går inte att bli helt frisk från sjukdomen, men det finns behandling som kan lindra besvären. Kol orsakas i de allra flesta fall av tobaksrökn­ing. Även passiv rökning, damm och gaser i vissa miljöer under mycket lång tid kan orsaka kol hos personer som aldrig har rökt.

Kol är en sjukdom med olika svårighets­grader. Det kan vara en lindrig sjukdom som inte påverkar det dagliga livet så mycket eller en svår sjukdom med betydande påverkan i vardagen.

Den skada som redan har skett på lungorna går inte att åtgärda. Därför går behandling­en ut på att försöka förhindra en fortsatt försämring i lungorna och förbättra andra funktioner i kroppen.

 ?? ?? Astma- och kolteamet vid Capio har i dagarna fått ta emot ett nationellt pris. Berit Strandberg-mattsson nominerade teamet till patientpri­set som Forum för Health Policy varje år delar ut.
Astma- och kolteamet vid Capio har i dagarna fått ta emot ett nationellt pris. Berit Strandberg-mattsson nominerade teamet till patientpri­set som Forum för Health Policy varje år delar ut.
 ?? ?? Eva Liljeqvist är astma- och kolsjukskö­terska vid Capio vårdcentra­l i Henån.
Eva Liljeqvist är astma- och kolsjukskö­terska vid Capio vårdcentra­l i Henån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden