Bohusläningen

Kristersso­n vill ha en överenskom­melse med S

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n vill ha en överenskom­melse med statsminis­ter Magdalena Andersson (S) om att en regering inte ska tillträda utan stöd för budgeten. Något tydligt besked fick han dock inte.

-

POLITIK

I riksdagens frågestund med statsminis­tern konstatera­de Ulf Kristersso­n att det var helt unikt att regeringen i veckan yrkade avslag på sin egen budgetprop­osition.

– Det var en talande illustrati­on av regeringen­s vanmakt och regeringsm­aktens förfall. Det är inte hållbart att regeringen klamrar sig fast vid makten när man inte får igenom sin ekonomiska politik, sade han.

Han ställde därefter en fråga till statsminis­tern:

–Kan vi två enas om att ingen regering ska tillträda utan att ha säkrat stöd för sin ekonomiska politik?

Magdalena Andersson valde att fokusera på vad som hänt de senaste dagarna.

– Jag tror att många i svenska folket undrar vad som händer i riksdagen just nu och tycker att det är obegriplig­t och stökigt. Det går inte att säga annat än att det varit ett oerhört komplicera­t parlamenta­riskt läge sedan valet. Min ambition är att bilda en regering som också kan få igenom sin ekonomiska politik, sade hon.

Hon konstatera­de att Ulf Kristersso­n misslyckat­s att bilda en regering.

Efter frågestund­en fick Magdalena Andersson frågor om kraven från den politiska vilden Amineh Kakabaveh inför nästa omröstning om regeringen­s ändringsbu­dget. Hon har krävt att regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet för att hon ska stödja budgeten.

–Amineh Kakabaveh får välja om hon vill rösta för 1 000 kronor till Sveriges pensionäre­r med de absolut minsta marginaler­na eller inte. Vad gäller frågan om vapenexpor­t till Turkiet så det något som vår myndighet, ISP, beslutar om och där fattar man beslut i varje enskilt fall. Det är ju inte så att vi har något vapenembar­go mot Turkiet, sade Andersson.

Hon fick också frågan om hon är orolig för att Kakabaveh inte ska stödja budgeten.

– Är det något man har lärt sig under den här mandatperi­oden så är det att inte ta någonting för givet. (TT)

utrikesuts­kottets vice ordförande, efter att UD:S kabinettss­ekreterare Robert Rydberg informerat om samtalen mellan Sverige och Finland och Turkiet. Sveriges förhoppnin­g är att samtalen ska vara avklarade före Natotoppmö­tet i Madrid i slutet av juni. (TT)

” Det är en rimlig förhoppnin­g men för varje dag som går ökar risken för att det inte blir så. Hans Wallmark (M),

 ?? Foto: TT ?? Magdalena Andersson och Ulf Kristersso­n under frågestund­en i riksdagen.
Foto: TT Magdalena Andersson och Ulf Kristersso­n under frågestund­en i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden