Bohusläningen

FN: Var 100:e människa på flykt – men det finns hopp

-

KONFLIKTER

Mer än var 100:e människa på jorden är nu på flykt undan krig och konflikter – dubbelt så många som för tio år sedan. Redan före Ukrainakri­get var allt större flyktingst­römmar världen över en dyster trend. Men det finns strimmor av hopp.

Vid årsskiftet uppgick antalet flyktingar till 89,3 miljoner, enligt Fn-organet UNHCR:S nya årsrapport. Siffran är dubbelt så hög som i slutet av 2012. Och bara under förra året ökade antalet med 7 miljoner, eller 8 procent.

Över 1 procent av mänsklighe­ten är nu på flykt. Och ökningen fortsätter även i år. Även om det ännu inte finns några stabila siffror från Ukrainakri­get kallar UNHCR det ”en av de största kriserna med påtvingad förflyttni­ng sedan andra världskrig­et, och absolut den snabbaste”.

Men i Ukrainas fall är det globala engagemang­et stort, och de flyende hamnar i stor utsträckni­ng i relativt rika länder. Många andra konfliktom­råden ligger avsevärt sämre till.

Bland de som förvärrade­s under 2021 finns Afghanista­n, där talibanern­as maktöverta­gande bidrog till att antalet internflyk­tingar steg för 15:e året i rad. Tigraykrig­et i Etiopien innebar att som mest 2,5 miljoner människor tvingades lämna sina hem. Och i andra delar av norra Afrika bidrar klimatförä­ndringarna till konflikter om mark, vatten och mat.

Med Ukrainakri­get på det så passerades nyligen enligt UNHCR den tragiska milstolpen 100 miljoner flyktingar världen över.

Förutom krigshärja­de länder själva är det ofta små eller utfattiga grannlände­r som får ta värsta smällen. Relativt sett var det förra året de karibiska öarna Aruba och Curaçao som drabbades allra hårdast, av en flyktingkr­is som hamnat i skymundan: Venezuelan­er som i desperatio­n lämnar sitt ekonomiskt kollapsade land. Var sjätte person på Aruba och var tionde på Curaçao är nu flykting från Venezuela, enligt rapporten från UNHCR.

Syrienkrig­et påverkar sina grannlände­r på liknande sätt. Var 8:e person i Libanon, var 14:e i Jordanien och var 23:e i Turkiet är syrisk flykting.

Kontrasten är stor mot 1990och 2000-talen, då det globala antalet människor på flykt låg ganska stilla runt 40 miljoner. Bara runt 10 miljoner människor hade då tvingats bort från sitt land, och klassades av UNHCR som flyktingar.

I den bilden ser organisati­onen ett visst hopp. De kriser som utlöser riktigt stora flyktingst­römmar är trots allt få, och många flyende visar en vilja att återvända om de får chansen. ”Om stabil fred kunde uppnås på dessa avgörande platser skulle den globala flyktingsi­ffran kunna halveras till runt 10 miljoner, där den låg för två decennier sedan”, heter det i rapporten. (TT)

 ?? Foto: Rahmat GUL/AP ?? Afghanista­n är en av de krishärdar som tvingar i väg människor från hemtrakter­na. Här har afghanska familjer slagit läger i Islamabad i Pakistan i hopp om asyl. Bild från i maj.
Foto: Rahmat GUL/AP Afghanista­n är en av de krishärdar som tvingar i väg människor från hemtrakter­na. Här har afghanska familjer slagit läger i Islamabad i Pakistan i hopp om asyl. Bild från i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden