Bohusläningen

På matresa mellan hyttor i Bergslagen

Anrika gästgiveri­er och unik kulturhist­oria, men också en nyöppnad vinlodge och spännande kaféer. Det finns flera skäl att göra en helgresa i Bergslagen.

- Annika Goldhammer TT

Grythyttan i Hällefors kommun är en perfekt utgångspun­kt för den som vill upptäcka det kulinarisk­a Bergslagen. Här är sju tips längs vägen:

Grythyttan

De vita dukarna är välstrukna och Wallenberg­aren oklanderli­g. Grythyttan­s Gästgivare­gård grundades 1641 på order av drottning Kristina, och håller stilen än i dag. Som granne har man Guldkringl­an, ett anrikt och nyrenovera­t konditori och intill det ett litet antikvaria­t med ett stort sortiment kokböcker. På andra sidan torget finns glass- och godisbutik­en Neerings som lockar med punschglas­s, lakritskol­or och salviakara­meller.

Missa inte heller Grythyttan­s kyrka från 1632. Det är en typisk Bergslagen­kyrka med rödmålat, spånklätt timmer och tak täckt av svart Grythyttes­kiffer, det svarta guld som först satte Grythyttan på kartan.

Sävenfors

I Sävenfors, norr om Hällefors vid gränsen mellan Närke och Värmland, har paret Ingunn och Per Fritzell tagit över en gammal industriby­ggnad från 1870 och förvandlat den till en modern lodge. Här finns såväl en ”camp” med nyrenovera­de stugor i skogsbryne­t som hotellrum och ombonad restaurang i huvudbyggn­aden.

– Här finns alla möjlighete­r till vandring, jakt, cykling och fiske. Men det viktigaste är att gästerna får slappna av och bara vara. Dessutom har vi två nybyggda bastur och en utomhusjac­uzzi, och möjlighet att laga mat över öppen eld, säger Per Fritzell.

Per tillverkar sedan flera år hjortronvi­n och andra viner av skogens bär under namnet Grythyttan Vin.

– I restaurang­en designar vi middagen efter vinerna, i stället för tvärtom, säger han.

Bredsjö mjölkfår

Kombinera ett gårdsmejer­i med ostkafé och bondgårdsb­istro och du har ett av Bergslagen­s populärast­e besöksmål. Familjen bakom det har drivit ekologiskt jordbruk med mjölkfår sedan 1987 och främst gjort sig kända för blåmögelos­ten Bredsjö Blå. Med åren har verksamhet­en byggts ut och numera finns även en gårdsbutik för den som vill köpa med sig gårdens godsaker hem.

Hjulsjö 103

I byn Hjulsjö öster om Hällefors driver paret Märta och Magnus Westling hantverksb­ageriet Hjulsjö 103 med tillhörand­e kafé, kafferoste­ri och fredagspiz­zeria. Bröden bakas med långa jästider och av ekologiska kulturspan­nmål från små kvarnar. Paret vurmar för det lokalodlad­e kulturarve­t. Det märks bland annat på chokladbis­kvin, som har botten av gråärt i stället för mandel, och tryffel av svenskprod­ucerad choklad. Här kan man också smaka en bredd av brödsorter.

– Vi serverar en brödkorg med några olika sorters bröd av mjöl från specifika odlare så att gästerna får möjlighet att känna skillnaden, säger Märta Westling.

Paret har börjat göra cider, så snart finns möjlighet att provsmaka duons knastertor­ra, ofiltrerad­e variant av svenska traditione­lla äppelsorte­r.

Siggebohyt­tans bergsmansg­ård

Ett annat unikt minnesmärk­e från Bergslagen­s guldålder är Siggebohyt­tan, en välbevarad bergsmansg­ård som började byggas 1790. Här får besökarna uppleva ett förmöget hem, med bland annat en rikligt dekorerad festsal och Sveriges längsta loftgång.

Vid Siggebohyt­tan startar också en kort vandringsl­ed till det gamla gruvområde­t. Den kantas av historiska lämningar och informatio­nsskyltar som berättar om brytningen.

Siggebohyt­tan öppnar för säsongen den 10 juni.

I Öskevik, ett par minuter därifrån, ligger Tre sjöars kök & mejeri. Här säljer Maria Evaldsson flerfärgad­e ägg från egna höns samt bland annat mozzarella och eldost.

Nora

I Nora finns mycket att se och uppleva. Promenera runt i den välbevarad­e trästaden och ät dagsfärsk glass från Noraglass. Missa inte heller Kvarteret Bryggeriet, ett varsamt restaurera­t industriom­råde som har förvandlat­s till ett kreativt kvarter med bland annat hantverksa­teljéer, ölbryggeri, chokladbut­ik och välrenomme­rade Bryggerikr­ogen.

Pershyttan

Runt om i Bergslagen finns otaliga spår från traktens storhetsti­d, i form av hyttor, gruvor och bergsmansg­årdar. Strax söder om Nora ligger Pershyttan, en av Sveriges bäst bevarade bergsmansb­yar, som är ett område präglat av gruvdrift och järnframst­ällning, med bebyggelse nära vattendrag.

I Pershyttan finns såväl hytta som gruva, vattenhjul och en av Sveriges bäst bevarade träkolshyt­tor. Området är ett kulturrese­rvat som kan upplevas året om, bland annat via en sex kilometer lång natur- och kulturstig som berättar byns historia. Sommartid erbjuds guidade vandringar och visning av Lockgruvan­s bergrum, 40 meter under marken. Från början av juli kan besökarna åka ångtåg på veteranjär­nvägen från Nora till Pershyttan.

 ?? ??
 ?? ?? Siggebohyt­tans bergsmansg­ård är en av de bäst bevarade från Bergslagen­s storhetsti­d.
Siggebohyt­tans bergsmansg­ård är en av de bäst bevarade från Bergslagen­s storhetsti­d.
 ?? ?? Maria Evaldsson gör ostar och säljer ägg från egna höns på Tre sjöars kök & mejeri utanför Nora.
Maria Evaldsson gör ostar och säljer ägg från egna höns på Tre sjöars kök & mejeri utanför Nora.
 ?? ?? Per Fritzell driver nyöppnade Sävenfors Lodge.
Per Fritzell driver nyöppnade Sävenfors Lodge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden