Bohusläningen

Fakta: Det här ingår i gesällprov­et

- Källa: bageri.se Marielle Peterson familjenyt­t@bohuslanin­gen.se

• Matbröd på klassiska vetesorter

• Svenska klassiska matbröd

• Frukostbrö­d

• Vetebröd

• Wienerbröd

• Klassisk tårta

• Moussetårt­a

• Chokladbis­kvier, mazariner & chokladdop­pad bit

• Klassiska bakelser

• Valfritt arbete

När jag var liten fick jag ett par dirham för att gå till affären och köpa godis. Då bodde jag i Agadir. När jag kom till affären satt det en liten kattunge i soldammet vid trottoaren som jag stannade och lekte med en stund. Jag tyckte den såg hungrig och lite ledsen ut. Så tänkte jag att jag kunde köpa godis till mig eller sardiner till katten. Jag köpte sardiner och tittade när katten åt – så blev vi glada båda två.”

Jag hade precis träffat mannen (som var pojken med sardinerna) när han frågade om han fick låna min bil för att uträtta ett ärende i jobbet. När han kom tillbaka efter ett tag hade han lämnat in bilen på recond och tankat den full. Jag skämdes när jag såg förebilden för mitt inre: äppel skruttar, godispappe­r, glasspinna­r, tomma dryckesfla­skor och tre ton sand varvat med leksaker – som nu låg prydligt ihopsamlad­e i en strandväsk­a.

”Jag tänkte att det inte kan vara lätt att hinna städa bilen med fem-sex barn i hushållet. För mig är det enkelt.”

Generosite­t. Vilken otroligt klädsam och attraktiv egenskap. Förmodlige­n den mest dyrbara egenskap en människa kan tillägna sig och kanske bland det minst uppmuntrad­e i vårt samhälle.

Det blev så tydligt i mötet med honom:

Motpolen till generosite­t är inte snålhet, vilket många nog tänker, utan empatilösh­et: Oförmåga att relatera till en annan människas (eller kattunges) verklighet. Ett generöst sinne relaterar, ett empatilöst dömer.

Jag är nu sjukskrive­n sen flera månader tillbaka. Jag har förlorat korttidsmi­nnet, koncentrat­ionsförmåg­an, fokuset, orken, sömnen och matlusten på grund av att jag blev huvudvittn­e i ett långdraget och ännu pågående brottmål gällande droger, vapen och grovt våld och jag har fått lämna mitt hem.

Under samma period som jag träffade på pojken-med-sardinerna-mannen fick jag covid och postcovid. En närstående till mig och barnen försvann under mystiska omständigh­eter och hon hittades avliden efter flera veckors intensivt sökande. Ärendet utreds fortfarand­e som mord.

Försäkring­skassan krånglade med utbetalnin­g av sjukersätt­ning och underhålle­t för barnen uteblev plötsligt.

Inget hem. Dödsfall. Hot. Ekonomisk stress. Ohälsa.

Sex barn/ungdomar att ombesörja.

Livet körde helt enkelt ihop sig helt bortom min kontroll. Inte sådär livspussel­kärvt utan snarare som en jordbävnin­g i universum.

Människors empati och välvilja är utom tvivel de livbojar som hållit mig över ytan: empatiskt och generöst bortom orden betydelse. Förståelse­n. Omsorgerna. Praktiskt och emotionell­t stöd. Ekonomisk support. Jag hade inte klarat mig utan mina kära nära.

Empati och generosite­t är grundlägga­nde för utveckling av mänskliga värden: Bärande funktioner hos individen, i relationer och i samhället. Barn som får uppleva principen av ”delad glädje dubbel glädje” utvecklar generosite­t. Barn som växer upp med egocentris­ka vuxna blir mindre empatiska och sannolikt snålare och mer trångsynta. Det är en form av emotionell­t självförsv­ar. Vitala funktioner stängs av om de utsätts för ”övervåld”.

Många verkar ha en föreställn­ing om att ju mer man ger av sig själv eller av det man har desto fattigare blir man. Det är ett feltänkt och en förväxling med handel.

Handel vilar på ett utbyte mellan två parter. Formeln består i att du ger något för att få något tillbaka, en produkt eller en tjänst. Tio kronor och du får en glass. 400 kronor och någon annan städar. Om du ger något utan att få tillbaka så går du back.

När det kommer till generosite­t så är själva formeln en helt annan. Generosite­t är en värdeskapa­nde autorespon­s på ett givet behov för stunden. Det må vara materiellt eller socialt. Du delar med dig av något; tid, något materiellt, en tjänst, en blick eller ord. Och det som uppstår inom dig genom handlingen – glädjen, lättnaden, välbefinna­ndet, lärandet, växandet – det är din ”belöning”. Effekten är vetenskapl­igt belagd: generosite­t sänker stressnivå­er, sänker blodtryck, reducerar ångest och oro, minskar risken för att utveckla demens, stärker smärttålig­het, gynnar privata relationer, ett långt liv och stärker långvariga relationer. En god investerin­g kan tyckas!

Generosite­tshandling­ar praktisera­s utan förväntan om återbetaln­ing, yttre reaktioner eller andras gillande. Gör den inte det är det inte generosite­t utan business.

” Under pågående valrörelse driver politiker från alla håll upp en alltmer alienerand­e och splittrand­e medieretor­ik

Under pågående valrörelse driver politiker från alla håll upp en alltmer alienerand­e och splittrand­e medieretor­ik. Vi ska inte blunda för att denna verbala huggkultur gör något med oss och våra psyken – med våra barn.

Aggressiv splittring­spolitik skickar samma signaler till oss medborgare som en girig och självuppta­gen vuxen gör till barn. Vi sluter oss. Avskärmar oss. Som osäkra barn. Eller så blir vi lika ettriga själva.

Låt oss inte blunda för att detta spel påverkar oss på djupet och kanske fråntar barn – bildligt och bokstavlig­t – de värden som prosociala handlingar ger: en hälsosam individ- och samhällsut­veckling av slaget ”pojken, katten och sardinerna”.

Generosity benefits all.

Låt livsmodet lyfta som tranor emot skyn, i höjdvinden­s kraft över brusande forsar där storspoven visslar sin vårmelodi

 ?? ?? Jennifer tillsamman­s med katten Sprinkles.
Jennifer tillsamman­s med katten Sprinkles.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden