Bohusläningen

Guide: Stök-vm med Sarah Sjöström i fokus

- Göran Sundberg TT

Först flyttades VM från 2021 till 2022 – och sedan ytterligar­e ett år till 2023. Då slog Internatio­nella simförbund­et i stället till och fixade ett ”extra-vm” efter allt stök. På lördag startar det i ungerska Budapest – med Sarah Sjöström som stort svenskt medaljhopp.

Så här avgörs det

VM avgörs den 18 juni-3 juli, med huvudnumre­t simning direkt och fram till den 25 juni. SIM-VM innehåller också simhopp, konstsim, simning i öppet vatten och vattenpolo.

VM i tv

SVT sänder både försök (09.00) och finalpass (18.00) varje dag.

Tre år sedan senast

VM i långbana (50-metersbass­äng) är det största mästerskap­et efter OS för simmarna. Det avgörs vartannat år, men pandemin har gjort att det är tre år sedan sist. Os-flytten gjorde att VM naturligtv­is fick maka på sig i fjol och sedan meddelade japanska Fukuoka att man inte kunde arrangera i år av pandemiskä­l. Det mästerskap­et avgörs först nästa år. Besvikelse­n blev så stor i simvärlden att det internatio­nella förbundet, Fina, fick Budapest att med kort varsel ta på sig ett ”extra-vm”. Även EM i långbana avgörs i sommar (augusti i Rom) så det blir ett mästerskap­stätt 2022.

Svenska simmare

Nya förbundska­ptenen Martina Aronsson har tagit ut 13 simmare: Isak Eliasson, Spårvägen, Emelie Fast, Södertörn, Robin Hansson, Spårvägen, Louise Hansson, Helsingbor­g, Sophie Hansson, Helsingbor­g, Oskar Hoff, Landskrona, Sara Junevik, Falun, Elias Persson, Malmö, Erik Persson, Kungsbacka, Hanna Rosvall, Helsingbor­g, Björn Seeliger, Stockholm, Sarah Sjöström, Södertörn och Sofia Åstedt, Elfsborg.

Blågula medaljchan­ser Sarah Sjöström, som tog fem individuel­la medaljer i senaste VM, är största medaljhopp­et. Hon har ledsnat på paradgrene­n 100 meter fjäril och valt bort den – och satsar på tre grenar, 50 och 100 meter fritt och 50 meter fjäril. Hon är snabbast i världen på de två 50-metersdist­anserna hittills i år och fyra på 100 meter fritt. 2019 simmade hon även 200 meter fritt.

Systrarna Louise och Sophie Hansson har tagit stora kliv de senaste åren och är medaljhopp på 100 meter fjäril respektive 100 meter bröstsim. Louise är fyra i världen i år (men Sjöström är en av dem före) och Sophie 13:e, dock på en tid som är nästan sekunden sämre än personbäst­a.

Damernas medleylag, som tog dubbla guld och tangerade världsreko­rdet på 4x50 meter medley i kortbane-vm i december, är försvagat då Michelle Coleman tagit en paus. Sara Junevik ersätter.

Svenska finalrysar­e

Förutsatt att ovanståend­e svenskor tar sig till final är det följande dagar som gäller: 19/6 Louise Hansson (100 meter fjäril), 20/6 Sophie Hansson (100 meter bröstsim), 23/6 Sarah Sjöström (100 meter fritt), 24/6 Sjöström (50 meter fjäril), 25/6 Sjöström (50 meter fritt) och lagkapp (4x100 meter medley).

Utländska stjärnor

Den störste manlige stjärnan dyker upp i Budapest – dock inte den hetaste kvinnan. Amerikanen Caeleb Dressel tog fem Os-guld i Tokyo, tre individuel­lt och två i lag, och ska fylla på sin redan digra Vm-guldsamlin­g, 13 stycken. Däremot avstår brittiske bröstsimsg­iganten Adam Peaty, två guld i Tokyo, för att fokusera på Samväldess­pelen i Birmingham i månadsskif­tet juli/augusti.

Det mästerskap­et har också fått flera australisk­a stjärnor att avstå VM, bland dem den mest lysande i Emma Mckeon. Hon blev historisk i Tokyo som den första kvinnliga simmare som tagit sju medaljer i ett OS, varav fyra guld.

Det finns ändå kanoner att följa: Sjöström, amerikansk­a långdistan­saren Katie Ledecky och hemmastjär­nan och medleydrot­tningen Katinka Hosszu.

 ?? ?? Sarah Sjöström är det största svenska medaljhopp­et i VM – men det finns fler.
ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER
Sarah Sjöström är det största svenska medaljhopp­et i VM – men det finns fler. ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Systrarna Louise och Sophie Hansson är två av Sveriges bästa medaljchan­ser. Flera utländska stjärnor avstår från VM i år, men amerikanen Caeleb Dressel kommer till Budapest. ARKIVBILDE­R: FREDRIK PERSSON/ ALI LORESTANI/ JAE C. HONG
Systrarna Louise och Sophie Hansson är två av Sveriges bästa medaljchan­ser. Flera utländska stjärnor avstår från VM i år, men amerikanen Caeleb Dressel kommer till Budapest. ARKIVBILDE­R: FREDRIK PERSSON/ ALI LORESTANI/ JAE C. HONG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden