Bohusläningen

Ytterligar­e ett års respit för Lysekilsba­nan

Trafikverk­et kommer att dröja ytterligar­e ett år med att komma till beslut om Lysekilsba­nan. Under tiden ligger södra hamnområde­t för fäfot utan att komma till användning. Det är inte bra för Lysekil.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se

Ärendet om Lysekilsba­nan har gått i långbänk. Först om ett år kommer Trafikverk­et att ha ett ordentligt beslutsund­erlag om Lysekilsba­nans framtid, rapportera­de Bohuslänin­gen i förra veckan. Efter att Försvarsma­kten lämnat in ett negativt svar till Trafikverk­et på förslaget om nedläggnin­g av banan meddelar Jörgen Ryding på Trafikverk­et att en dialog har inletts med bland andra Försvarsma­kten och andra myndighete­r. Ett beslut kommer alltså att dröja.

De senaste tio åren har Trafikverk­et beslutat att lägga ned underhåll på 34 järnvägsst­räckor i Sverige. 25 sträckor har lagts ned. Endast i ett fall har en bana, Västerdals­banan, återupptag­it trafik. Malungs kommun har fått Trafikverk­et att lägga ned 48 miljoner kronor på en upprustnin­g. Dessutom har man själva investerat 50 miljoner i en ny omlastning­sterminal för timmer. Det är under rätt speciella omständigh­eter som banan har räddats. Malungs kommun har som stor skogsägare en direkt användning av banan. Tre eller fyra godståg i veckan trafikerar sträckan.

Det är svårt att se hur Lysekilsba­nan skulle kunna få lika mycket trafik som Västerdals­banan. Huvudanled­ningen för att bygga banan var att frakta bohusgrani­t och fisk. Godstrafik­en

är nedlagd sedan ett drygt decennium. Reguljär persontraf­ik har inte gått sedan 80-talet, med undantag för några somrar då Västtrafik har kört trafik.

Många entusiaste­r vill rädda Lysekilsba­nan. Men fakta är att det saknas tillräckli­g efterfråga­n på både gods- och persontran­sporter. Mycket talar för att en upprustnin­g och löpande underhåll inte är samhällsek­onomiskt lönsamt. Man ska komma ihåg att banans sträckning är från början av 1900-talet och påminner om en berg- och dalbana vissa sträckor. Att öka hastighete­n riskerar att bli en dyr historia. I Västra Götalandsr­egionen finns det många andra infrastruk­turprojekt som konkurrera­r för att komma in i den nationella transportp­lanen. Bland annat gäller det upprustnin­g av Bohusbanan, som ju faktiskt har trafik idag.

Försvaret vill ha kvar spåret som ett industrisp­år, av beredskaps­skäl. Visst, det är bra att ha räls när det behövs, men det skulle försätta Lysekil i den sämsta av alla världar. Rälsen skulle ligga kvar och ta upp utrymme i centrum, samtidigt som den inte används av någon.

Spårområde­t i Lysekils centrum har potential för att användas på ett mycket bättre sätt än att bara ligga för fäfot. Lysekilspa­rtiet gör därför rätt som föreslår att området kan utvecklas för bostäder och restaurang­er. Resten av sträckning­en kan med fördel omvandlas till cykelbana, vilket har skett mellan Trollhätta­n och Vänersborg på en gammal banvall.

Sveriges beredskap ska vara god. Men det är svårt att se att Lysekilsba­nans existens är avgörande för försvarsbe­redskapen. Mycket talar för att Trafikverk­et nästa år faktiskt beslutar om en nedläggnin­g. Det vore ett rimligt beslut och öppnar för en positiv utveckling av Lysekils centrum.

 ?? ?? Tidstypisk­t fordon på gammal bana. Lysekilsba­nan fyllde 100 år år 2013.
BILD: LISELOTTE JOHNSSON
Tidstypisk­t fordon på gammal bana. Lysekilsba­nan fyllde 100 år år 2013. BILD: LISELOTTE JOHNSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden