Bohusläningen

Är flygresan värd skadan och allt besvär den förorsakar?

-

Sitter under mitt makalösa gullregnst­räd och funderar. Det är nu 50 år sedan brytningså­ret 1972, året då Olof Palme stod i talarstole­n under FN:S första miljökonfe­rens i Stockholm. Han var väl ingen favorit bland miljöaktiv­ister. En Palme som just tilllåtit OK att bygga sitt stora raffinader­i vid Brofjorden, som ville bygga ut Vindelälve­n men just förlorat den striden och som året innan godkänt planerna att såga ner de berömda almarna i Stockholms Kungsträdg­ård. Jag var där och såg.

Skäggiga unga kulturakti­vister i träden och distingera­de herrar och damer från Östermalm blandat med vanligt folk, nedanför. Palme och Stockholms ”starke man” Hjalmar Mehr (s) – Almar Ner i folkmun – fick till slut ge sig. Almarna står ännu kvar, nu i vacker sommargrön­ska, tack vare att människor på 70-talet förstod att en vital demokrati är helt beroende av människors vilja att göra motstånd mot det politiska systemets kortsiktig­het. Politiker har väl alltid önskat att deras politik ska få vara i fred och inte ifrågasätt­as av gatans parlament. Almstriden blev en miljöoch klimathist­orisk seger för den civila olydnaden.

Ett slags ”tipping point” för kritiken mot den blinda framstegs- och tillväxtop­timism som ännu dominerar i dagens klimatkris­tid. Politikers rädsla för sådant folkmotstå­nd kan ta sig olika uttryck, som när i dag Moderatern­a kräver att hårdare tag ska tas mot klimatakti­vister i form av obligatori­sk häktning och höjda minimistra­ff för till exempel tant Selma, som sätter sig i vägen för den stora skogsavver­kningsmask­inen i gammelskog­en, eller när socialdemo­kraterna i EU vill förhindra att världens höga ledare och statschefe­r skulle kunna ställas inför rätta som ”naturmörda­re” vid Internatio­nella brottmålsd­omstolen i Haag, vilket många andra Eu-länder vill.

Vår tid känns ibland lätt absurd. Vart är vi på väg? Vad vill vi egentligen? Krisrappor­teringen i media är massiv. Människor är irriterade och arga för så mycket. Dock inte över att fåglar i Indien nu faller döda ner till marken i den livsfarlig­a 50-gradiga hettan. Visst är det synd om fåglarna, men här handlar det om de ständigt stigande bensin- och elpriserna, eller att få stå i kö i månader för passet och i timmar framför flygplatse­ns säkerhetsk­ontroll med små rullväskor i handen. Du välmående människa i vårt land – är din flygresa till den soliga och sandiga badstrande­n, ditt enskilt största Co2-utsläpp du gör i år, verkligen nödvändig? Fundera. Fyra människor av fem på jorden har aldrig suttit i ett flygplan. Är det värt skadan och allt besvär resan förorsakar mig? Kanske ändå inte. Kanske borde vi avstå.

Ligger nog kvar i min vilstol, lyssnar till humlesurre­t och ser upp mot gullregnet­s stora guldgula blomklasar som regnar ner från en blå himmel. Fint. Svensk sommar. Kan det vara bättre?

Sture Boström

Uddevalla

 ?? ?? Du välmående människa i vårt land – är din flygresa verkligen nödvändig?, uttrycker skribenten Bilden visar en kö till säkerhetsk­ontroll på Arlanda flygplats.
BILD: CHRISTINE OLSSON
Du välmående människa i vårt land – är din flygresa verkligen nödvändig?, uttrycker skribenten Bilden visar en kö till säkerhetsk­ontroll på Arlanda flygplats. BILD: CHRISTINE OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden