Bohusläningen

Fred är en förutsättn­ing för att hejda klimatkris­en

Kärnvapenh­otet används mellan fiender, uttrycker skribenten.

-

Kärnvapenh­otet är så obegriplig­t hemskt att det är svårt att ta in det, men det är reellt.

Kärnvapenh­otet används mellan fiender. Vapenindus­trin behöver fiender. USA:S militärled­ning välkomnar Sverige och Finland in i Nato för det stärker Nato gentemot nästa stora fiende, Kina. Upptrappni­ng pågår.

Samtidigt har vi klimathote­t, som är ännu mera reellt – vi vet att uppvärmnin­gen pågår – den kan inte förhandlas bort. Den kan bara hejdas genom oerhörda ansträngni­ngar av världens alla länder i samverkan. Vi har varken tid eller råd att odla fiendskap, vi måste göra allt för att åstadkomma avspänning mellan öst och väst.

För vår framtida säkerhet behöver vi freds- och klimatalli­anser, inte militärall­ianser. Finansieri­ng av forskning och teknik för ett helt annorlunda energi- och resursutny­ttjande än vårt nuvarande är långt viktigare än finansieri­ng av militär upprustnin­g. Vi måste arbeta på samarbete mellan ”fiender”. Samtal och möten mellan vanligt folk och mellan olika yrkesgrupp­er i olika länder. Utbyte inom vetenskap, teknik, kultur, idrott.

Krig beror sällan på fiendskap mellan folk, krig handlar om makt och girighet och är bara intressant för ett litet elitskikt. Nu offras unga ukrainare för det som benämns som demokrati i väst medan ryska pojkar dödas för att de tvingas ut i krig av en makthungri­g diktator. Västliga ledare sitter i sina trygga rum och beslutar om att skicka vapen som de vet kommer skörda ytterligar­e liv. Hur många av dem är beredda att själva åka iväg och strida?

Enligt Usa-podden i Sveriges radio talar USA:S militära ledning om att kriget i Ukraina bör pågå länge så att Ryssland blir helt försvagat. Stackars ukrainare! Och stackars ryska soldater – de flesta fattiga ungdomar som tar värvning som en chans att slippa ur sitt armod. En sak är säker – klimatkris­en är redan här och kommer snabbt att förvärras om vi inte agerar resolut nu. Och det räcker inte med Sverige eller EU eller USA – Kina, Ryssland, Indien, ja, hela världen måste snabbt och enigt ta krafttag för att möta temperatur­ökningen som hotar allt liv på jorden.

I höst är det val i Sverige. Ett antal personer med olika ideologier går i år till val under partibetec­kningen Klimatalli­ansen för att lyfta denna mänsklighe­tens mest avgörande fråga. Förslagen från de nuvarande riksdagspa­rtierna är inte på långa vägar tillräckli­ga för att ens klara Jorden under två graders temperatur­ökning. Vi går med raska steg mot en katastrof.

Klimatalli­ansen vill vara en blåslampa för mycket kraftfulla åtgärder för att möta klimathote­t. Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet, de två riksdagspa­rtierna med bäst klimatpoli­tik, kommer att stärkas genom att klimatfråg­an lyfts upp. Idag är den nästan borta i debatten. Klimatalli­ansen är ett alternativ för människor som inte kan tänka sig att rösta på Miljöparti­et eller Vänsterpar­tiet men känner sig oroade och frustrerad­e över de andra partiernas och regeringen­s bristande insikt och handlingsk­raft när det gäller klimathote­t.

Lena Jarlöv, Skärkäll medlem i Bottna för fred och Klimatalli­ansen

"Klimatalli­ansen vill vara en blåslampa för kraftfulla åtgärder

 ?? ?? En förstörd rysk stridsvagn i utkanten av Kiev.
BILD: STEFAN BERG
En förstörd rysk stridsvagn i utkanten av Kiev. BILD: STEFAN BERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden