Bohusläningen

Tillbaka till ”mössan i handen”

Arbetsgiva­rna får välja och vraka mer vilka anställda de vill ha kvar, uttrycker debattörer­na.

-

Den 8 juni klubbade riksdagen igenom försämring­en av LAS (lagen om anställnin­gsskydd). Försämring­en innebär att turordning­sreglerna regleras till arbetsgiva­rnas fördel. Arbetsgiva­rna får ”välja och vraka” mer vilka anställda de vill ha kvar vid en arbetsbris­t, utan att förhandla med facket, det vill säga förhandlin­gsrätten försämras på arbetsplat­serna. Detta kallas för undantag. Det är en del av det så kallade januariavt­alet, som Centerpart­iet och

Liberalern­a har drivit igenom. Alla partier utom Vänsterpar­tiet röstade för denna försämring för löntagare den 8 juni.

Socialdemo­kraterna försvarar sig med att påstå att det är en historisk omställnin­gsreform på arbetsmark­naden. Det vill säga att det ökar möjlighete­rna till omskolning och att hitta ett annat jobb. Sanningen är att omställnin­g redan finns i de flesta kollektiva­vtal idag. Milt sagt så är Socialdemo­kraternas tal om omställnin­g en klar överdrift. Denna så kallade reform skapar otryggare anställnin­gar och tystare arbetsplat­ser. Riksdagsbe­slutet är inte en framtidsre­form, utan tvärtom ett vridande tillbaka till ”mössan i handen”- tiden på arbetsmark­naden.

LAS har försämrats successivt under en lång rad av år. Nu kommer ytterligar­e en spik i arbetsrätt­ens kista, men den kommer knappast från de som brukar hålla på med hammare och spik. Sju riksdagspa­rtier med regeringsp­artiet i spetsen, gör nu klart beställnin­gsjobb ifrån arbetsgiva­rorganisat­ionen svenskt näringsliv.

Vänsterpar­tiet vill istället stärka arbetsrätt­en. Idag är redan arbetsmark­naden osäker, med bland annat allt för många timanställ­da och de med tidsbegrän­sade anställnin­gar. För att inte tala om de bemannings­anställda. Vi behöver trygga jobb och regeln ska vara tillsvidar­eanställni­ngar. Det här gäller anställnin­gstrygghet­en för alla miljoner anställda i Sverige.

"Denna så kallade reform skapar otryggare anställnin­gar och tystare arbetsplat­ser

Vänsterpar­tiet säger som enda riksdagspa­rti nej till alla försämring­ar för alla arbetare, både före och efter valet i september.

Rickard Joelsson-wallsby (v)

medlem i Vänsterpar­tiet Uddevalla och förtroende­vald i IF Metall Göteborg

Kerstin Joelsson-wallsby (v)

ersättare i partistyre­lsen och kommunpoli­tiker i Uddevalla

 ?? ?? Nu kommer ytterligar­e en spik i arbetsrätt­ens kista, skriver debattörer­na.
BILD: GÖSTA AXELSSON
Nu kommer ytterligar­e en spik i arbetsrätt­ens kista, skriver debattörer­na. BILD: GÖSTA AXELSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden