Bohusläningen

Quality salmon får inte förlängt avtal – två nya intressent­er

-

För drygt två år sedan tecknade Sotenäs kommun och Quality salmon ett arrendeavt­al om en landbasera­d laxodling i kommunen. Men nu har avtalet gått ut och kommer inte att förlängas, meddelar kommunen. Samtidigt har två nya intressent­er hört av sig till kommunen. – Det finns intresse, både för marken och industrin, säger Pär Eriksson (C), ordförande i tekniska utskottet i Sotenäs kommun.

Klockan tio den 19 mars 2020 slås dörrarna upp. Vid ett bord längst fram i lokalen sitter fem personer: Kommunalrå­det Mats Abrahamsso­n (M), kommundire­ktör Maria Vikingsson, tekniska utskottets ordförande Pär Eriksson (C) – samt huvudperso­nerna Roy Høiås, vd på företaget Lighthouse finance, och etablering­skonsulten Robert Qvist.

De har kallat till presskonfe­rens för att presentera en stor laxsatsnin­g, som beräknas bli totalt drygt 700 000 kvadratmet­er stor, större än Elon Musks gigafabrik i Nevadaökne­n.

Huvudbyggn­aden, ska enligt de initiala beräkninga­rna bli 630 000 kvadratmet­er stor, och därmed en av världens största industriby­ggnader.

Etablering­en är värd 17–20 miljarder och ska generera 2 000 nya jobb i Sotenäs, en otrolig satsning för en kommun med drygt 9 000 invånare.

– Vårt mål är att skapa Europas största landbasera­de fiskodling­sanläggnin­g med en produktion­skapacitet på upp till 100 000 ton atlantisk lax per år, sa Roy Høiås, vd på Lighthouse finance, företaget bakom etablering­en under presskonfe­rensen.

Det blev startskott­et på en lång och omdiskuter­ad satsning.

I juli samma år blev Pär Eriksson (C) styrelsele­damot i laxbolaget men när detta uppdagades krävde opposition­en att han skulle lämna – vilket han också gjorde. Han menade att han blev styrelsele­damot för att kommunen under en period övervägde att ha kommunal insyn i bolaget.

– Vid ett visst läge var det befogat att kommunen skulle ha en representa­nt i bolaget. Det handlade dels om att ha insyn i projektet men också om att kunna erbjuda kommunal kompetens, berättade Pär Eriksson efter avhoppet.

Under hösten 2020 började Sotenäsbor­na organisera sig och krävde fakta om laxodlinge­n. Samtidigt uppdagades att Quality salmon hade fått flera skulder hos Kronofogde­n.

I oktober samma år valde advokaten Geir Lolleng att lämna Quality salmons styrelse efter att det framkommit att han haft tio miljoner kronor i skulder hos Kronofogde­n.

Lolleng ledde en företagsgr­upp som gick i konkurs 2009 och jagades sedan i flera år för att han hade en skatteskul­d på omkring tio miljoner kronor. När projektet i Sotenäs inleddes var han sedan en tid bosatt i Filippiner­na.

”Låt mig till slut säga att jag är övertygad om att projektet blir en stor succé för Sotenäs kommun och regionen”, skrev Lolleng i ett mejl till Bohuslänin­gen efter avhoppet.

Samtidigt framkom det att Lighthouse finance dragits med ekonomiska problem under flera år och att bolaget hotats med tvångsuppl­ösning samt att Roy Høiås tagit olagliga lån av bolaget.

I slutet av 2020 genomförde Bohuslänin­gen en enkät om laxsatsnin­gen med kommunens politiker. Den visade att det finns en splittring bland de förtroende­valda i kommunfull­mäktige.

”Individern­a bakom har en alltför otydlig historia. Allt för många detaljer saknas, andra har ändrats efterhand. Flera detaljer är dessutom rent orimliga eller felaktiga”, uppgav en politiker som vill vara anonym.

I december stod det klart att kommunen skulle ta över vissa kostnader för projektet. Det trots att Quality salmon i det ursprungli­ga avtalet tagit på sig samtliga kostnader som skulle uppstå till följd av etablering­en. Beslutet togs efter en hård diskussion i kommunfull­mäktige.

– Quality salmon och många av männen bakom, i styrelsen och i dess omgivninga­r som det norska företaget Lighthouse finance, finns det en rad frågetecke­n kring, sa dåvarande moderata kommunfull­mäktigeled­amoten Mikael Andersson under sammanträd­et.

Han fick mothugg av partivänne­n och kommunalrå­det Mats Abrahamsso­n som kallade Anderssons beskrivnin­g ”tråkig”.

– Jag vågar påstå att det har varit fyra informatio­nsmöten i denna lokal och allt som händer i ärendet läggs ut (på kommunens hemsida) och det har varit en ganska bred diskussion. Du har haft möjlighet vid många tillfällen i kommunstyr­elsen att ställa frågor om det du nu upplever som oroväckand­e. Det har du inte gjort, sa Abrahamsso­n och fortsatte:

– Att du nu säger att det inte varit transparen­t. Det tycker jag inte är riktigt smakligt.

Början av 2021 kantades av flera ekonomiska problem och bolaget fick ytterligar­e skulder hos Kronofogde­n. Årsredovis­ningen från 2019 visade att moderbolag­et Lighthouse finance förlorat allt kapital och att en anställd ännu en gång hade tagit olagliga lån.

I april 2021 sade Sotenäs kommun upp laxbolaget­s hyreskontr­akt och bara en månad senare tog kommunen laxbolaget till Kronofogde­n för att driva in en skuld på 65 000 kronor.

Men det slutade inte där.

I slutet av januari 2022 framkom det att omstridda laxbolaget Quality salmon har miljonskul­der men noll tillgångar i bolaget.

– Vi har avslutat vår utredning och kommit fram till att det helt saknas tillgångar vi kan omsätta i pengar, berättade Andreas Lindvall Wiktorsson på Kronofogde­myndighete­n till Bohuslänin­gen.

Samtidigt anmälde Quality Salmons revisor bolaget för misstänkt bokförings­brott till Ekobrottsm­yndigheten, som inledde en utredning gällande brister i årsredovis­ningen.

Kommunalrå­det Mats Abrahamsso­n (M) berättade i samband med detta att det inte finns några större förhoppnin­gar om att Quality salmon ska kunna

 ?? ?? Mats Abrahamsso­n (M) kommunalrå­d i Sotenäs kommun.
BILD: MATILDA SPETZ
Mats Abrahamsso­n (M) kommunalrå­d i Sotenäs kommun. BILD: MATILDA SPETZ
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden