Bohusläningen

Så blir vädret till midsommar: ”Tidstypisk­t för sommaren”

Du läser just nu årets viktigaste vädertext. Den som svarar på frågan ”Hur blir vädret till midsommar?”

- Petra Länsman petra.lansman@bohuslanin­gen.se

När tidningen ringer SMHI för att prata om vädret är det inget snack om vad det gäller.

– Du vill höra hur vädret blir till midsommar, eller? frågar meteorolog­en Erik Höjgård-olsen.

Det är alltså inte bara vi bohuslänin­gar som undrar hur vädret kommer vara när vi ska dansa kring stången, eller hur vi nu firar Sveriges inofficiel­la nationalda­g.

– Tyvärr är vi i det läget att det är nio dagar bort, det är en osäkerhet oavsett årstid. Dessutom har vi ett ostadigt väderläge, och det ser ut att hålla i sig även nästa vecka. Jag vågar inte säga mer än så, säger Erik Höjgård-olsen.

Så kort sagt, är prognosen att vädret kommer vara som det är nu. Både sol och moln på himmelen. Den som vill ha den längre versionen om hur vädret kommer bli får fortsätta läsa:

När lördag morgon anländer, ska det ha regnat klart för ett tag framöver. Solen ska i stället visa sig och fortsätta med det resten av dagen. Under söndagen ska detta dock sättas på paus av ett molntäcke. Fram på eftermidda­gen kommer det dessutom antagligen att börja regna, då det väntas skurar. Temperatur­mässigt kommer lördag vara i klass med fredagen.

– Men på söndag får vi nöja oss med knappa 12–15 grader, säger Erik Höjgård-olsen.

– Ser vi in i nästa vecka kommer vädret fortsätta vara tidstypisk­t för sommaren, det vill säga växlande. Soliga inledninga­r på dagarna med molniga eftermidda­gar med risk för skurar. Måndag och tisdag kommer det inte att regna, men onsdag, torsdag, fredag finns de riskerna, säger Erik Höjgård-olsen.

vara svag till måttlig, och den kommer att komma ifrån väst, eller möjligen sydväst. Som vi bohuslänin­gar är vana med, kommer det att blåsa mer på kusten än in över land.

 ?? ?? Meteorolog­erna kan ännu inte svara på om midsommar kommer att se ut så här. BILD: JONAS EKSTRÖMER
Meteorolog­erna kan ännu inte svara på om midsommar kommer att se ut så här. BILD: JONAS EKSTRÖMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden