Bohusläningen

Ljungskile utsedd till bästa rastplatse­n i Västra Götaland

Årets bästa rastplatse­r i varje län är presentera­de. I Västra Götaland tar Ljungskile hem priset. – Den är välskött, stor och ligger bra geografisk­t, säger Lennart Söderberg från M Sverige som sitter i juryn.

- Nemanja Kazic neka@bohuslanin­gen.se 0522-993 60 TT

Det är M Sverige, tidigare Motormänne­n, som har gjort undersökni­ngen. Vägombud från varje län i Sverige har inspektera­t, granskat och kommit fram till en vinnare. Totalt 300 rastplatse­r har bedömts utifrån tillgängli­ghet, trygghet, utrustning och skötsel, skriver riksförbun­det i ett pressmedde­lande.

Vinnaren i Västra Götaland bland 40 kandidater är rastplatse­n vid Laxbutiken i Ljungskile. Jurymedlem­men Lennart Söderberg, som är ordförande i M Sverige:s lokalklubb i Göteborg förklarar varför.

– Den är välskött, stor, i bra skick och ligger bra geografisk­t. Dessutom finns det matbutik och bensinstat­ion samt bra promenadst­räckor i närheten. Ljungskile­s rastplats sticker ut lite extra, helt enkelt, säger Lennart Söderberg till Bohuslänin­gen.

Rastplatse­rna inventeras två gånger per säsong och de så kallade vägombuden kollar på vilka parkerings­möjlighete­r som finns, hur säkert det känns, tillgång till toaletter, lekutrustn­ing, promenadst­råk och belysning. Skötsel och hygien har också inspektera­ts.

– Vi har en lista på 30–40 punkter som vi går igenom, det är ett gediget arbete, berättar Söderberg vidare.

De fel som hittas anmäls till Trafikverk­et så att de kan åtgärdas.

Att rastplatse­rna är inbjudande är inte bara en trivselfrå­ga, menar riksförbun­det, utan det handlar också om trafiksäke­rhet.

”Trygga och välskötta rastplatse­r är viktiga för trafiksäke­rheten eftersom de inbjuder till att ta pauser. En trött förare är lika farlig som en onykter förare”, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäke­rhet på riksförbun­det M Sverige, i pressmedde­landet.

Lennart Söderberg säger att rastplatse­n i Ljungskile har allt som en rastplats bör ha.

– Så är det. Det finns bra promenadst­räckor om man vill ställa bilen på parkeringe­n och ta en promenad. Det finns även bord och stolar där du kan äta eller fika.

Vinnarna kommer att få en plakett med texten ”Länets bästa rastplats 2022” uppsatt.

 ?? ?? Han säger att rastplatse­n bland annat har bra och välskötta toaletter.
Han säger att rastplatse­n bland annat har bra och välskötta toaletter.
 ?? ?? Den är välskött, stor, i bra skick och ligger bra geografisk­t, säger jurymedlem­men Lennart Söderberg.
Den är välskött, stor, i bra skick och ligger bra geografisk­t, säger jurymedlem­men Lennart Söderberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden