Bohusläningen

Två fall av mässling i regionen: ”Mycket smittsam”

Två fall av mässling har konstatera­ts i Göteborg, skriver Västra Götalandsr­egionen i ett pressmedde­lande. De smittade är två ovaccinera­de barn. – Mässling är en mycket smittsam sjukdom, säger smittskydd­släkaren Thomas Wahlberg.

- Jonna Andersson jonna.andersson@gp.se

Det första fallet av mässling upptäcktes redan för ett par veckor sedan. När nu när ytterligar­e ett fall har konstatera­ts i Göteborg misstänker smittskydd­släkaren Thomas Wahlberg ett samband mellan de två fallen – som båda handlar om ovaccinera­de barn.

– Smittspårn­ing och förebyggan­de arbete har pågått sedan första fallet konstatera­des. Det är viktigt att tänka på att de flesta invånare är vaccinerad­e och att mässling är mycket ovanlig i Sverige i dag, säger smittskydd­släkare Thomas Wahlberg i ett pressmedde­lande.

Rådet till personer som varit i kontakt med de mässlingss­juka barnen uppmanas nu vara uppmärksam­ma på symtom som hög feber och utslag. Den som är orolig över att ha blivit smittad kan alltid ringa 1177 för att få hjälp och råd.

– Eftersom mässling är en mycket smittsam sjukdom, ska man alltid först kontakta sjukvården via telefon, i stället för att åka direkt till en mottagning. Det innebär att smittsprid­ning kan undvikas, säger Thomas Wahlberg.

Både akutmottag­ningar, jourcentra­ler och vårdcentra­ler i Göteborgso­mrådet informerat­s om mässlingsf­allen och är uppmanade till extra vaksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden