Bohusläningen

Nytt försök med vårbudget – kräver Kakabavehs stöd

Regeringen lade i går fram sin extra ändringsbu­dget. För att få igenom den krävs stöd av den partilösa Amineh Kakabaveh. Men några förhandlin­gar med henne har inte förekommit, enligt finansmini­ster Mikael Damberg (S).

-

POLITIK

– Vi är ett steg närmare en garantipen­sionshöjni­ng i augusti. Nu har regeringen levererat väldigt snabbt och det möjliggör, som jag bedömer det, att ett beslut kan fattas före midsommar, säger Damberg till TT.

Förslaget har stöd av V, MP och C.

– Jag bedömer att det finns goda möjlighete­r att förslaget går igenom.

Men för att det ska gå igenom krävs även stöd av den partilösa Amineh Kakabaveh. Hon har sagt att hon inte kommer att stödja regeringen­s extra vårändring­sbudget om inte regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet.

Finansmini­ster Mikael Damberg (S).

Mikael Damberg säger att han inte har lovat Amineh Kakabaveh någonting.

– Det här är samma vårändring­sbudget vi presentera­t tidigare men med tillägget att vi lägger in den här pensionsko­mpromissen.

– Jag känner Amineh och jag vet att hon är engagerad i jämställdh­etsfrågor. Det här blir en budget som gör en jättestor jämställdh­etsreform. Jag har en stor tro på att hon kommer stå upp för den.

På frågan om Amineh Kakabavehs krav på stopp för vapenexpor­t till Turkiet vidhåller Mikael Damberg att han inte har förhandlat med henne:

– Det finns inga förhandlin­gar på det sättet.

Turerna kring budgeten har varit många. Frågan om höjda pensioner har varit den mest omdebatter­ade delen. I måndags kom regeringen med ett nytt kompromiss­förslag och fick, förutom V och MP, nu även C med sig på tåget.

Förslaget stoppades dock av högeroppos­itionen i finansutsk­ottet på formella grunder. Socialdemo­kraterna valde då att inte lägga fram sitt eget förslag samtidigt som S, MP, C och V röstade ned utskottets betänkande i riksdagens kammare.

Istället har regeringen nu lagt fram den nya extra vårändring­sbudgeten som presentera­des i går morse.

Om Amineh Kakabaveh skulle välja att lägga ned sin röst vid voteringen, är mandatförd­elningen lika i kammaren, givet att den förre Sd-ledamoten Roger Richthoff röstar med högeroppos­itionen.

Då avgörs inte frågan direkt. I stället bordläggs ärendet för en ny omröstning vid nästa votering. Blir det lika igen, föreslår talmannen att ärendet återremitt­eras till utskottet för fortsatt beredning. Om mer än hälften av ledamötern­a är emot det, blir det i stället lottning direkt.

Om ärendet återemitte­ras blir det sedan en ny votering i kammaren.

Vid lika röstetal då, avgör lotten. (TT)

 ?? Foto: Foto: Pontus Lundahl/tt/arkiv ??
Foto: Foto: Pontus Lundahl/tt/arkiv
 ?? Foto: Christine Olsson/tt/arkiv ?? För att den extra ändringsbu­dgeten ska gå igenom krävs stöd av partilösa Amineh Kakabaveh.
Foto: Christine Olsson/tt/arkiv För att den extra ändringsbu­dgeten ska gå igenom krävs stöd av partilösa Amineh Kakabaveh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden