Bohusläningen

Fakta: Om testet

-

Motorförar­nas Helnykterh­etsförbund, MHF:S testlab har på Testfaktas uppdrag testat tio alkoholmät­are inköpta i butiker och webbutiker. Testet är utfört mot delar av de båda branschsta­ndarderna SS-EN 16280:2012 (alkomätare för privat bruk) och SS-EN 15964:2011 (alkomätare för polis och företag). Ett representa­tivt urval av produkter har inhandlats under maj 2022.

Testparame­trar

Alkoholmät­arna testades och bedömdes enligt nedan:

Mätprecisi­on och repeterbar­het:

Tio nyktra blås varvades med tio blås där alkoholkon­centration­en i luften motsvarade 0,2 promille (0,1 mg/liter luft). Laboratori­et kontroller­ade hur mycket mätvärdena varierar mellan olika prov.

Djup lungluft:

Mängden luft som blåsts in i mätaren när provet tas mäts. För ett tillförlit­ligt resultat bör provet inte tas förrän efter minst 1,2 liter luft.

Rätt kalibrerin­g:

Laboratori­et kontroller­ar så att tillverkar­en ställt in mätaren rätt.

Kontaminer­ing:

Laboratori­et kontroller­ar om nyktra blås smittas av tidigare onyktra blås. Det vill säga att alkohol från tidigare mätningar ligger kvar och ger utslag fast de inte ska det.

Hanterbarh­et:

En bedömning gjordes av hur användarvä­nlig produkten är. Mätaren ska helst ge tydliga instruktio­ner om när man ska ta provet och tydligt ange analystid och provresult­at.

Brister i produkten:

Till exempel om viktig informatio­n om kalibrerin­g saknas. Eller om mätaren saknar munstycke eller andra delar som behövs för trovärdiga resultat.

Betygsättn­ing

Laboratori­et har betygsatt testresult­aten på en skala från ett till fem där fem är bäst. Resultaten har omvandlats till Testfaktas tiogradiga betygsskal­a. Resultaten för de olika delmomente­n har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt: Mätprecisi­on: 40 % Mätegenska­per: 40% Hanterbarh­et: 20%

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden