Bohusläningen

Systrarnas nya roll – medaljkand­idater i VM

- Systrarna Hanson om varandra

Tillbaka på platsen för genombrott­et – då kliver systrarna Louise och Sophie Hansson in i en ny roll. Som medaljkand­idater i ett VM. – Det känns häftigt, men lite ovant. Jag är glad över att det är här i Budapest där man har bra minnen, säger Sophie Hansson.

Helsingbor­gssystrarn­a, Louise, 25, och Sophie, 23, tog sina första individuel­la mästerskap­smedaljer i långbana på EM i Budapest för drygt ett år sedan.

Sophie vann 100 meter bröstsim och Louise tog brons på 100 meter fjäril. Sophie firade, medan Louise deppade. Där och då var det ett misslyckan­de för henne att missa guldet.

Men efter att ha tagit hjälp av simlandsla­gets mentala tränare Göran Kenttä kom hon tillbaka ännu starkare.

De gjorde bra resultat i OS – Louise femma och Sophie sexa – innan jackpotten kom på kortbane-vm i december. Systrarna vann sanslösa tolv medaljer, Louise sju stycken (guld, silver och brons individuel­lt) och Sophie fem (silver och brons individuel­lt).

Efter att Sarah Sjöström länge varit ensam svensk i världstopp­en har hon plötsligt fått sällskap.

– Det är jättekul, vi båda har ju kämpat i många år. Att kunna göra det tillsamman­s och kunna dela glädjen är alltid lättare när det går bra för båda, säger Louise Hansson.

Sarah Sjöström kommer till VM senare då hon hennes grenar avgörs under andra delen av mästerskap­et.

För systrarna Hansson drar det i gång direkt med deras huvuddista­nser. Louise Hansson är först ut på 100 meter fjäril som avgörs lördag och söndag.

– Det är klart man känner lite press framför allt från mig själv. Jag känner att träningspe­rioden inför mästerskap­et är bland den bästa jag har gjort. Jag hoppas kunna lära av mig kortbanan och ta med mig i långbana.

– Samtidigt vet jag att vi är en fem-sex tjejer på ungefär samma tider, så det kommer att bli en väldigt tajt final. Men målet är medalj, säger Louise som är fyra på världsårsb­ästalistan.

Sophie Hanssons 100 meter bröstsim avgörs söndag och måndag.

Vad är det bästa med din syster?

Louise: Hon är väldigt omtänksam, en trygghet. Jag räknar henne som en av mina bästa vänner och vi delar allting med varandra och har samma livsstil. Det är det bästa, att kunna bolla, vi går ju igenom samma saker och förstår varandra utifrån det. Det har gjort oss så tajta. Sophie: Det känns som hon sade Hon har sjätte bästa anmälnings­tiden.

– Det är bara kul att jag har kommit upp på den nivån att jag kan säga att jag här för att slåss om medaljer. Det har man velat uppnå länge. Sedan vet jag att det ska allt. Jag håller med. Vi finns där för varandra och stöttar och hon är väldigt positiv och lätt att prata med om allt.

Säg en oväntad talang som din syster har?

Louise: Hon kan sätta båda fötterna bakom huvudet.

Sophie: Louise kan sätta båda händerna bakom huvudet och så kan hon ”knyta” dem (Louise visar hur mycket till för att gå hela vägen, men jag har chansen och det är väldigt häftigt, säger hon.

Ett lyckat VM kan få dem att ta över ”syskontron­en” från australisk­a systrarna Cate och Bronte Campbell, OS- och Vm-medaljörer, hon knyter armarna bakom huvudet), hon har så flexibla axlar.

Vad är det första din syster skulle köpa om hon vann en stor summa pengar?

Jag tror hon hade köpt en lägenhet, eller en resa någonstans (”Jag hade tagit en resa”, säger Louise).

Louise: Det beror nog på var man är i livet. Men vi älskar verkligen att

Sophie:

resa. Vi har båda bott utomlands länge så är man på väg till Sverige så hade det nog varit lägenhet eller hus. Ingen av oss är några shopaholic­s så där.

Vilket är det bästa syskonpare­t inom simningen?

Sophie svarar blixtsnabb­t: Det är vi!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden