Bohusläningen

Slöseri är inte innovativt, ens i offentlig sektor

- ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

På Samverket tas det enligt egen utsago ”banbrytand­e steg för offentlig sektor” och man ”samverkar och innoverar för framtidens behov och utmaningar”. Detta eftersom vi ”bara tillsamman­s kan … möta de riktigt komplexa utmaningar­na”. Målet är att skapa ”kollektiv intelligen­s” och bygga ”socialt kapital inom det offentliga” samtidigt som man ”utforskar möjlighete­r för ett mer flexibelt arbetsliv”. Eller som det också uttrycks ”att skapa innovativa samhällsar­enor som sammanför kompetens över förvaltnin­gsgränser, och som inspirerar till kreativ problemlös­ning och till gemensamt lärande om hybridarbe­te”.

För att vara mer konkret: med finansieri­ng från Vinnova, en myndighet som öser ut skattepeng­ar som om de växte på träd, har bland annat fastighets­bolaget Vasakronan och en konsult, Linkedinpr­ofil och tillika innovation­s- och transforma­tionsstrat­eg inrett lokaler med spännande stolar, bord och soffor och lagt upp en hemsida full med ordsallad. Konsultens affärsidé är att ”hjälpa organisati­oner transforme­ra sina verksamhet­er med utgångspun­kt från sina kunder och på så vis både effektivis­era verksamhet­en och maximera kundupplev­elsen”.

För att lyckas med den digitala transforma­tionen och innovation krävs nämligen enligt konsulten ”flera nycklar och kontinuite­t där flera faktorer spelar viktiga roller. När dessa två delar är sammankopp­lade så utvecklas människan på ett djupt plan, och det är nyckeln till hållbar innovation där drivkrafte­n kommer inifrån”.

Genom att olika myndighete­r lägger stora summor offentliga medel på att delta i Samverket-experiment­et med ”co-working-spaces” där personalen kan välja att sitta bredvid varandra och arbeta om de inte är hemma eller på kontoret, hoppas man på att något som varken är klart definierat eller tydligt men som låter väldigt tjusigt ska uppstå.

Varken projektet Samverket eller denna sorts konsult är särskilt unika. Innovation och förändring­sbenägenhe­t har blivit samtidens religion. Allt ska vara ”agilt” och samtidigt ”kreativt”. Vad alla dessa epitet egentligen betyder är det få som har tid att fundera över. Likaså om förändring som drivs fram för förändring­ens egen skull – och inte för att ett verkligt behov identifier­ats – eller om det är värt att lägga pengar på. Att framgångsr­ikt förändring­sarbete måste bottna i kunskap, erfarenhet och tydliga strategisk­a ramar är inte heller det något det tas hänsyn till i Linkedin-kyrkan. När dess prästerska­p tillåts ta plats inom offentlig sektor blir konsekvens­en därför alltid densamma – miljonrull­ning till tveksam nytta.

Det är svårt att ta politiker som bekymrar sig över att det saknas resurser för att lösa reella samhällspr­oblem på allvar, samtidigt som statliga myndighete­r som Vinnova och Tillväxtve­rket tillåts pytsa ut enorma summor på diverse flumprojek­t och affärsidée­r utan reella möjlighete­r att generera vinst.

Samverkan, samarbete, flexibilit­et och kontaktska­pande i all ära. Men någonstans måste man dra en gräns för vad skattebeta­larnas pengar får slösas bort på. Vill någon skapa en ”kreativ hub” och fylla den med experiment­ellt lullull bör det göras med privata pengar. Offentlig sektor behöver inte fler innovativa lösningar för slöseri.

 ?? ?? Kreativ miljö? Flera myndighete­r spenderar stora pengar på experiment­artade projekt med tveksam nytta.
Kreativ miljö? Flera myndighete­r spenderar stora pengar på experiment­artade projekt med tveksam nytta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden