Bohusläningen

Upprustnin­g av Lysekilsba­nan frigör pengar för investerin­gar

- Mats Fägerquist

"Här kan man satsa på ett hållbart transports­tråk där såväl väg, järnväg som kustsjöfar­t ingår.

Mellan Lysekil och Smedberg i Munkedals kommun går Lysekilsba­nan, en järnväg som i Munkedal ansluter till Bohusbanan och det västsvensk­a järnvägsnä­tet. Lysekils hamn är lättillgän­glig för angörande fartyg. Hamnen har tio meters djup vid kaj och är utrustad med industrisp­år. Enligt Sjöfartsve­rket kan Lysekil bli en av möjliga hamnar för den framtida kustsjöfar­ten.

Nu behandlas i Västra Götalandsr­egionen Trafikverk­ets åtgärder för att avhjälpa problem på väg 161, en väg som förbinder Lysekil med Uddevalla. De viktigaste problemen är att vägen upplevs som osäker då det saknas såväl gångoch cykelvägar som säkra passager över vägen. Tillgängli­gheten till flera busshållpl­atser är också dålig och resenärern­a får gå längs vägkanten. Trots de begränsade problemen lutar Trafikverk­et åt att investera i en helt ny väg för biltrafik med hastighete­n 100 km/ timme. Enligt Trafikverk­ets beräkninga­r kan det bli en kostnad på drygt en miljard (1090 miljoner).

Om väg 161 istället avlastas från en del av den tunga lastbilstr­afiken genom att gods överförs från väg till järnväg blir förutsättn­ingarna annorlunda. Mindre kostsamma åtgärder kan då räcka för att lösa problemen på väg 161. Kostnaden för att lösa vägproblem­en skulle halveras och därigenom skulle medel finnas för andra satsningar. Trafikverk­et har beskrivit hur Lysekilsba­nan kan få en god standard för godstrafik genom en upprustnin­g för 60 miljoner. Den investerin­gen förhindrar inte utan tvärtom – gör andra infrastruk­tursatsnin­gar möjliga.

Förespråka­rna för en helt ny väg 161 har ett regionalt motiv – väg 161 ska bli ett regionalt transports­tråk. Men det är få regioner i landet som har så unika möjlighete­r som Västra Götaland. Här kan man satsa på ett hållbart transports­tråk där såväl väg, järnväg som kustsjöfar­t ingår.

Flera samhällsek­onomiskt lönsamma transporte­r har presentera­ts för Trafikverk­ets enhetschef för döva öron. Bohuslänin­gens artikel den 7 juni om Lysekilsba­nan ger oss förklaring­en. Enhetschef­en har ”ansvar för avveckling av järnväg”. Under perioden 2013 – 2022 har Trafikverk­et upphört med underhålle­t för 34 och beslutat att riva 25 järnvägsst­räckor. I Europa värderas järnvägen högre än i Sverige och i januari 2021 inleddes det europeiska järnvägsår­et. Europeiska kommission­en lyfter fram fördelarna med järnväg som ett miljömässi­gt hållbart, energieffe­ktivt och säkert transportm­edel. Tyska Deutsche Bahn ska återuppta trafiken på tjugofyra mil järnväg som tidigare inte varit i bruk.

 ?? ?? ARKIVBILD: LISELOTTE JOHNSSON
ARKIVBILD: LISELOTTE JOHNSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden