Bohusläningen

Fakta: Så fungerar detaljplan­eprocessen

-

1. Kommunen lämnar ett detaljplan­ebesked

Kommunen kan inleda processen på egen hand eller så kan du som vill att kommunen ska ta fram en detaljplan för ett område ansöka om ett planbesked.

2. Kommunen tar fram ett planförsla­g

I detaljplan­en utreder kommunen ämnen som vägar och avlopp. Det ska även tas fram kartor över området och en fastighets­förtecknin­g så att det går att se vilka fastighete­r som berörs.

3. Kommunen hämtar in synpunkter under ett samråd

När kommunen tagit fram planförsla­get får berörda parter möjlighet att lämna synpunkter på det.

4. Kommunen ställer ut förslaget för granskning

Efter eventuella ändringar ställs förslaget ut för granskning. Berörs du av planförsla­get så måste du skriftlige­n framföra din åsikt för att senare få rätten att överklaga beslutet.

5. Detaljplan­en antas

Efter att granskning­stiden gått ut antar kommunfull­mäktige detaljplan­en. Kommunen ska då meddela berörda parter.

6. Detaljplan­en kan överklagas

Om du är missnöjd med kommunens beslut så kan du överklaga det till Mark- och miljödomst­olen. Du har tre veckor på dig efter att kommunen meddelat beslutet på sin anslagstav­la.

7. Detaljplan­en börjar gälla

Om tiden för att överklaga gått ut och ingen överklagat så vinner detaljplan­en laga kraft.

Om någon överklagat detaljplan­en så vinner den laga kraft efter att Mark- och miljödomst­olen, eller en högre instans, avgjort ärendet. Ett överklagan­de kan också resultera i att planen upphävs och inte vinner laga kraft.

 ?? ?? Två män döms till fängelse efter att ha monterat skimningsu­trustninge­n på bensinstat­ioner och på så sätt kommit över kontokorts­uppgifter som de sedan använt sig av själva. BILDER: POLISEN
Två män döms till fängelse efter att ha monterat skimningsu­trustninge­n på bensinstat­ioner och på så sätt kommit över kontokorts­uppgifter som de sedan använt sig av själva. BILDER: POLISEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden