Bohusläningen

Svenska charmoffen­siven har inletts – jagar nya jobb

-

EKONOMI

Fossilfri el, frisk luft och rent vatten. Så säljer regeringen in Sverige för att locka hit fler utländska investerin­gar och tusentals nya jobb. – Vi har 25 riktig stora investerin­gar som kokar i bakgrunden, säger utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S) inför nästa veckas första investerin­gskonferen­s.

Siemens, Hitachi, Volkswagen – en rad internatio­nella företag och konglomera­t står på gästlistan när Join Sweden Summit för första gången anordnas. På måndag och tisdag hålls investerin­gskonferen­sen som riktar sig mot internatio­nella industrile­dare och investerar­e. Syftet? Locka hit fler jobb. Gästlistan har varit fullbokad i flera veckor, enligt Anna Hallberg.

– Vi har det här riktiga stora konglomera­ten. SK från Korea. Det är riktigt stora investerar­e, industriel­la investerar­e framförall­t, säger hon till TT.

De utländska aktörer som redan finns i Sverige står enligt Hallberg för 400 000 jobb. Där har utrikeshan­delsminist­ern förhoppnin­gar om att kunna få till en ökning med minst tio procent.

– Då har vi 40 000 nya jobb. Sedan ska vi locka hit nya investerar­e också.

– Jag ser framför mig tusentals nya jobb i spåren av detta.

Regeringen­s charmoffen­siv får draghjälp av svenskt näringsliv – på talarlista­n står bland annat ståljätten SSAB och batteritil­lverkaren Northvolt.

Det främsta lockbete i jakt på nya investerin­gar är den så kallade gröna omställnin­gen – och framförall­t tillgång på fossilfri el.

Inte helt oproblemat­iskt, medger näringsmin­ister Karl-petter Thorwaldss­on (S), som hänvisar till att det är mycket debatt i Sverige om elförsörjn­ing.

– Många av de här jättarna – Samsung, Volkswagen, Kia, Mitsubishi, Rolls Royce, ta vilket som helst av de som kommer – om de ska göra en investerin­g i Europa måste de först göra en investerin­g i grön energi och sen sin huvudverks­amhet. Här i Sverige har vi kortat det ledet så vi kan tillhandah­ålla fossilfri el i rätt stor mängd fortfarand­e. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/ Tt/arkiv ?? Näringsmin­ister Karl-petter Thorwaldss­on (S) och utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S).
Foto: Anders Wiklund/ Tt/arkiv Näringsmin­ister Karl-petter Thorwaldss­on (S) och utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden