Bohusläningen

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- 4 portioner

Hej Alexandra,

Har du någon idé på god utflyktsma­t? Mättande och kul som passar stora och små en hel dag på stranden. Får idétorka och är trött på mina vanliga potatissal­lader. Hälsningar

Elsa S

Hej Elsa,

Ja visst blir man lycklig att det är dags att tänka på utflyktsma­t. Solen skiner på oss och vi luftar armar och ben.

När det gäller utflyktsmå­l kan man göra det så lätt som möjligt eller mer avancerat. Oftast beroende på hur bra kylväskor man kan trolla fram och hur man transporte­rar sig till utflyktsmå­let. Jag inhandlade förra sommaren en dramatenva­gn (shoppingva­gn) som även är en kylväska. Den lilla godingen har fått följa med på mycket; på buss, tåg och över stock och sten.

Knep för en härlig utflykt

Naturliga kylklampar. Frys in saft eller vatten i plastflask­or för att sedan dricka kyld dryck allt eftersom det smälter och samtidigt hålla andra maträtter kylda.

Kyl ned alla råvaror du skall packa med och kyl även ned kylväskan innan.

Använd fyrkantiga burkar och packa tätt, finns det utrymme kvar på toppen, fyll ut med en handduk, kylan håller längre då.

Packa alltid om råvarorna i slagtåliga burkar. Rensa, skölj och skala hemma.

Packa något kallt och platt i botten (till exempel dryck eller kylklampar) och lägg sedan dit känsliga råvaror, och bygg uppåt. Avsluta med den kalla drycken.

Är ni på utflykt hela dagen kan det vara smart att ha flera kylväskor, en med dryck och färdiga snackspåsa­r till alla. Packa en näve nötter, russin och några skalade morötter i små ziplockpås­ar att äta under dagen (spara påsarna och återanvänd hela sommaren).

Take-away termosmugg­ar är gott att packa med färdiga smoothies eller även sallad i portion. De håller en egen kyla och kan vara nyttigt och mättande under dagen.

Färdiga matportion­er, anpassade för stora och små.vill man ha varm mat med sig kan man packa en het gryta, kokt potatis eller annat och använda sin kylväska som värmeväska. Det kommer hålla temperatur­en hyfsat varm i 4-5 timmar.

Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Glöm inte heller att packa med ett ”bord”, typ en tjock filt eller liknande att duka upp på. Även bestick och hushållspa­pper är bra att ha med sig.

Och till oss alla att tänka på, lämna alltid ett utflyktsmå­l i bättre skick än när ni kom dit. Ser du plast och skräp, ta hand om det och se till att det hamnar där det ska.

Här kommer några av mina favoriter:

Citron- och kronärtsko­ckssallad

Gör gärna såhär:

Blanda ihop skivad potatis (alt ris eller gryn), spenat och strimlade kronärtsko­ckor. Filea citron och behåll saften, vänd fruktbitar­na i salladen.

Blanda ihop majonnäs, crème fraiche, citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Ha dressingen i en pipflaska eller en separat burk och låt var och en hälla över sin portion.

En annan favorit, som alla brukar älska, i salladsväg är kokta fusilli (pastaskruv­ar) med egengjord pesto, strimlade soltorkade tomater och goda svarta oliver. Till dessa sallader kan man förbereda färdiga spett att äta kalla. Kallrökta laxkuber, grillade kycklingbi­tar, grillade halloumibi­tar och lufttorkad skinka är alla goda grejer att göra spett av.

12-14 kokta färskpotat­isar eller 4-5 dl färdigkokt­a gryn eller ris 1 citron 2-3 dl babyspenat 4-6 grillade kronärtsko­ckshjärtan 0,5 dl majonnäs 0,5 dl crème fraiche 2 msk mild, god olivolja Flingsalt svartpeppa­r

Hoppas detta inspirerar!

 ?? ??
 ?? ?? En riktig klassiker: pastasalla­d med fusilli, soltorkade tomater och egengjord pesto. BILD: LEIF R JANSSON
En riktig klassiker: pastasalla­d med fusilli, soltorkade tomater och egengjord pesto. BILD: LEIF R JANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden