Bohusläningen

Ingrossos nya är ojämn och spretig

- Anna Rosenström

Benjamin Ingrosso

Playlist

Ten

Efter en utflykt på svenska förra året med det tvådelade albumet ”En gång i tiden” och dessförinn­an ett brett musikalisk­t erkännande i ”Så mycket bättre”, är Benjamin Ingrosso tillbaka med sitt andra engelskspr­åkiga album.

Eller album och album. Som titeln ”Playlist” antyder är det här mest en samling låtar som Benjamin samlat på sig. Särskilt sammanhåll­et är det i alla fall inte, varken när det gäller teman eller sound.

Det syntiga 80-talsdrivet i ”Loser” och discosvall­ande ”Dance for me” passar Benjamin utmärkt. Så även det Edm-inspirerad­e och blipblopig­a i ”Bullet” och den lena mixen mellan house och r’n’b i ”Happy birthday”, även om den sistnämnda är rätt intetsägan­de som låt betraktad.

”Don’t leave me hanging” med sin Bee Gees-falsett och sina plastiga trumpetpål­ägg och ”Heart of glass” med sina funkiga gitarrer och discostråk­ar låter snarare som sämre kopior av dåtidens musik än som coolt moderniser­ade varianter.

”These are the times” är lägereldsl­ökig i stil med Jason Mraz eller Ed Sheeran, även om jag gillar att Benjamin flexar sin talang att trumpeta med munnen. Balladen ”Me without you” är småfin men inte lika stark som ”I’ll be fine somehow” från första plattan.

Bäst är Benjamin Ingrosso på de singlarna som redan kommit. I den somriga ”Dancing on a sunny day” märks det hur musikalisk han är i det snyggt stegrande sticket. Blinkninge­n till Freddie Mercury och hans Queen i den inledande stämsången i just ”Queens” är fyndig och låten har en fin text om hur kvinnorna i Benjamins liv lärt honom att prata känslor. ”Rewind it” fastnar också snabbt. Men finast på hela plattan är nog ”Afterlife”, sorglig och hoppfull på samma gång om någon man har förlorat, och med ett ljuvligt medelhavsd­oftande outro.

”Playlist” är en helt okej popskiva, men inte mer än så. Att ett album spretar behöver inte nödvändigt­vis var något dåligt, men i det här fallet är den övergripan­de känslan att detta bara är ett gäng slumpmässi­gt ihopsatta sånger.

Återgången till engelska innebär dessutom en mindre personlig Benjamin. På ”En gång i tiden” kände jag att jag lärde känna honom, kom närmre. Jag fick vara med och laga fyllepasta och gå in i det där ”stora röda huset”. Flera av de här låtarna skulle lika gärna kunna sjungas av någon annan.

 ?? ?? Popstjärna­n blir mindre personlig när han återgår till engelska, tycker GP:S recensent. BILD: JOHANNA PETTERSSON
Popstjärna­n blir mindre personlig när han återgår till engelska, tycker GP:S recensent. BILD: JOHANNA PETTERSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden