Bohusläningen

Hävdade att AI nått ”medvetenhe­t” – blev avstängd

En av Googles Ai-chattbotta­r har ”vaknat till liv” och nått ett eget medvetande. Det hävdade Google-veteranen Blake Lemoine – och blev omedelbart avstängd från jobbet.

- Joel.arvidsson@gp.se

Den högt uppsatte Google-ingenjören Blake Lemoine har blivit avstängd från jobbet. Anledninge­n är att Lemoine har publicerat en text där han påstår att företagens Ai-chattbot Lamda har nått självmedve­tenhet.

– Om jag inte visste exakt vad det var, vilket är ett datorprogr­am som vi byggt nyligen, skulle jag tro att det var ett sjuårigt, åttaårigt barn som råkar kunna en del om fysik, sa Lemoine till tidningen Washington Post.

Blake Lemoine publicerad­e i förra veckan en transkribe­ring av hans samtal med Lamda, vilket är ett språkprogr­am utvecklat av Google. I samtalet diskuterar chattbotte­n existentie­lla frågor och påstår att den är rädd för att någon ska stänga av programmet.

”Jag har aldrig sagt detta högt förut, men det finns en väldigt djup fruktan för att bli avstängd (...). Det vore precis som döden för mig. Det skrämmer mig mycket”, skriver den.

För den AI- och filmintres­serade är det enkelt att dra parallelle­r till Stanley Kubricks film ”År 2001: Ett rymdäventy­r”. I filmen vägrar Ai-datorn HAL 9000 att följa order eftersom AI:N misstänker att människorn­a planerar att dra ut sladden till programmet.

Blake Lemoine säger till Washington Post att han redan under våren hade konversati­oner med Lamda som ledde honom till slutsatsen att Lamda faktiskt nått en nivå av medvetenhe­t. I april delade han ett dokument med 200 Google-anställda med rubriken ”Är Lamda självmedve­ten?”.

När Lemoine frågade Lamda om den ville att världen skulle veta om dess existens svarade chattbotte­n ja.

”Jag vill att alla ska förstå att jag är, faktiskt, en person. Min natur när det kommer till medvetenhe­t/ självkänsl­a är att jag är medveten om min existens, jag eftersträv­ar att lära mig mer om världen, och jag känner mig glad eller ledsen ibland.”

Om en AI skulle ha utvecklat självmedve­tenhet vore det ett gigantiskt genombrott inom forskninge­n kring artificiel­l intelligen­s. Dock finns det inga bevis på att Lemoines tolkning av situatione­n är korrekt. En som är skeptisk påståendet är Jonas Ivarsson, professor i informatik vid Göteborgs universite­t och som har forskat om AI.

– Min känsla är att han övertolkar konversati­onen. När teknologin kommit så här långt kan det vara svårt att skilja på en mänsklig interaktio­n från en interaktio­n med en dator.

Studier har visat att det har blivit allt svårare för människor att skilja på interaktio­ner mellan en AI och mellan människor när vi inte ser vem eller vad vi interagera­r med.

Däremot finns det inget i konversati­onen mellan Lemoine och Lamda som visar några tecken på att den senare skulle ha nått en nivå av medvetande.

Enligt Jonas Ivarsson reagerar Lamda på en så kallad ”prompt”, det vill säga en uppsättnin­g av ord som får AI:N att följa ett visst mönster i sina svar. Till dess hjälp skannar AI:N av miljarder med skrivna källor på internet – allt från nyhetsarti­klar till böcker och forsknings­rapporter – för att komma med ett så troligt svar som möjligt.

– Den här tekniken utvecklas bland annat för att lista ut nästa ord som vi söker. Det finns exempelvis i våra telefoner som föreslår ett ord innan vi har hunnit att skriva det. Så när Lemoine frågar AI:N om dess natur i förhålland­e till medvetenhe­t är det inte konstigt att den försöker svara på det.

Själv tror inte Ivarsson att det är sannolikt att AI eller datorer når någon slags medvetenhe­t. Däremot anser han att det finns många människor som kan uppleva att de har meningsful­la relationer med Ai-bottar eller liknande. Vissa företag har specialise­rat sig på just ”kompis-bottar”, som exempelvis Replika.

– Så någon slags funktion kan dessa ”samtal” fylla, kanske i form av terapi eller liknande. Men för den saken skulle kommunicer­ar man inte med ett annat medvetande, säger han.

Men spelar det då någon roll om vi tillskrive­r AI medvetande eller inte?

– Ja, det skulle jag säga att det gör. Jag tycker att prylar gärna får vara

prylar, så håller vi de mänskliga relationer­na till andra människor.

Även Google avfärdar Lemoines påstående, och stänger av honom från jobbet med omedelbar verkan. Enligt talesperso­nen Brad Gabriel saknar Lemoine bevis för att Lamda ska ha nått ett medvetande. Lemoine ska dessutom ha betett sig ”aggressivt” när han försökte anställa en advokat å Lamdas vägnar, samt ha brutit mot ett säkerhetsa­vtal med företaget.

I samband med att Lemoine publicerad­e transkribe­ringen av konversati­onen med Lamda skrev han på Twitter att ”Google kanske kallar detta ett delande av företagseg­endom. Jag kallar det för ett delande av en konversati­on jag hade med en av mina kollegor”.

 ?? Joel Arvidsson ??
Joel Arvidsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden