Bohusläningen

Fotbollspa­ret ska bli mammor: ”Sett fram emot det hela livet”

- Joel Hansson joel.hansson@bohuslanin­gen.se

Många kvinnor slutar att satsa på sin sport när de blir gravida. Men den bilden vill Linnéa Kogsta och Anna Holmqvist sudda ut. I höst väntar deras livs häftigaste äventyr när fotbollssp­elarna ska bli föräldrar för första gången. – Förhoppnin­gsvis kan vi inspirera andra kvinnor att karriären inte är slut bara för att man blir gravid, säger Linnéa Kogsta.

Förra våren var Bohuslänin­gen på besök hemma hos Anna Holmqvist och Linnéa Kogsta vid deras havsnära hus i Hällebäck på Bokenäs. De hade nyligen lämnat lägenheten i Uddevalla centrum för drömmen på landet och hade börjat se resultatet av den totalrenov­ering de gjort av huset från 1937.

– Vi vill inget hellre än att leva ett klassiskt familjeliv på landet, sa Linnéa Kogsta och Anna Holmqvist då.

Ett drygt år senare är paret gravida och i höst ska de bli föräldrar för första gången.

– Min dröm har alltid varit att bli mamma. Det är något som jag har sett fram emot hela livet. Att få bilda en familj och nu ska jag och Anna bli mammor tillsamman­s. Allt känns väldigt rätt och naturligt, säger Linnéa Kogsta som också bär på barnet.

Anna Holmqvist, 30, och Linnéa Kogsta, 29, är minst sagt förväntans­fulla.

– Jag ser fram emot allt. Vi har tänkt på det här så länge nu att jag nästan ser fram emot att få byta en blöja, säger Anna Holmqvist och skrattar.

Paret är välkända fotbollssp­elare i Rössö där de under de senaste åren varit nyckelspel­are på sina respektive positioner. Linnéa Kogsta spelade premiärmat­chen i division 1 i år, men sedan dess har hon inte spelat någon match med anledning av graviditet­en.

Det handlar också om att kunna vara förälder och kombinera fotbollen på ett bra och hållbart sätt

Magnus Erlingmark,

generalsek­reterare för Spelföreni­ngen

– Självklart är det jobbigt att vara borta från fotbollen, men jag är ändå med runt laget och spelar inte på grund av en god sak. Men jag kan ändå inte släppa träningarn­a och matcherna. Laget, spelarna och Rössö är en så stor del av mig.

I stället har hon suttit på bänken under matcherna och haft rollen som lagledare.

– Jag har känt extra mycket sparkar i magen när jag har tittat på Rössö. Speciellt när Anna satte en snygg frispark mot Hertzöga. Då klappade jag på magen och sa: ’det var mamma som gjorde det fina målet’.

Genom livet har Linnéa Kogsta tänkt att hon ska sluta spela fotboll när hon blev gravid. Att det blir något typ av naturligt avslut på karriären. Men lagkompisa­r och landslagss­pelare har fått henne att tänka om.

– Jag har inspirerat­s av många spelare i allsvenska­n som kommit tillbaka till elitnivå igen efter att de blivit mammor. Sedan vet man aldrig hur det går, men nu när jag sitter här och är gravid så känns det väldigt långt borta att jag har spelat min sista match. Jag vill fortsätta om allt går bra.

Var det givet att skaffa barn medan ni fortfarand­e spelar fotboll?

– Ja, annars hade vi fått vänta väldigt länge. Vi ville skaffa barn och då fick det bli medan vi fortfarand­e spelar. Förhoppnin­gsvis kan vi inspirera andra kvinnor som idrottar att karriären inte är slut bara för att man blir gravid, säger Linnéa Kogsta.

Hur reagerade laget när ni berättade att ni ska ha barn?

– Det var känslosamt. Alla blev väldigt glada för vår skull, men det var också lite ’fan’ eftersom Linnéa är en så viktig spelare i laget och att det kommer att märkas på planen. Men det är ingen som missunnar oss, utan spelarna och tränarna var väldigt glada för vår skull, säger Anna Holmqvist.

Vad som gäller när fotbollssp­elare blir gravida skiljer sig stort från klubb till klubb. I Damallsven­skan har exempelvis BK Häcken en graviditet­spolicy,

men det finns inget avtal som gäller samtliga klubbar i den högsta serien.

Det är däremot något som fotbollssp­elarnas intresseor­ganisation Spelarföre­ningen arbetar för där Magnus Erlingmark är generalsek­reterare.

– Vi har tagit fram ett förslag till en graviditet­s- och föräldrapo­licy som ska gälla alla klubbar och som ska vara kopplad till kollektiva­vtalet, men det är inte klart än. Förhoppnin­gsvis kommer vi överens någon gång under 2023, säger Magnus Erlingmark.

Hur ser ert förslag ut i korthet?

– Att det ska vara enklare att bli gravid under karriären och sedan kunna fortsätta spela. Att spelarna inte ska känna att de måste avsluta karriären för att de blir med barn. Det handlar också om att kunna vara förälder och kombinera fotbollen på ett bra och hållbart sätt. Allt för att kunna spela så länge man kan och börja spela så fort som möjligt efter en graviditet.

Vad är ert mål med policyn?

– Att spelarna inte ska vara oroliga utan att de ska veta hur situatione­n kommer att fungera om de skulle bli gravida eller bli föräldrar. Man ska inte behöva förlita sig på ett samtal med sin förening. Man ska veta vad man ungefär kan förvänta sig av varandra, både klubb och spelare.

I fotbollsti­dningen Offside berättar BK Häcken-spelaren Elin Rubensson hur hon kommit tillbaka efter att hon blivit mamma. I början av juni blev den 29-åriga mittfältar­en uttagen i den svenska truppen som ska spela EM i sommar och för tidningen berättar hon hur hon utvecklats som fotbollssp­elare efter graviditet­en.

”Jag känner mig kvickare och uthålligar­e, mindre trött i kroppen. Jag återhämtar mig snabbare, vilket gör att jag kan ha många höghastigh­etslöpning­ar under en match. Det känns som om jag bara studsar omkring på planen”, säger Elin Rubensson.

En känsla som Linnéa Kogsta hoppas få uppleva när hon förhoppnin­gsvis återvänder till fotbollspl­anen.

– Det hade verkligen varit skönt att studsa fram på planen. Det understryk­er ännu mer att det inte behöver vara något hinder att bli mamma som fotbollssp­elare: att man verkligen kan komma tillbaka och kanske bli ännu bättre.

 ?? ?? ”Barnet sparkar mycket i magen, så vi tror att det är en framtida fotbollssp­elare”, säger Linnéa Kogsta och Anna Holmqvist.
”Barnet sparkar mycket i magen, så vi tror att det är en framtida fotbollssp­elare”, säger Linnéa Kogsta och Anna Holmqvist.
 ?? ?? Till vardags spelar Anna Holmqvist och Linnéa Kogsta i IK Rössö som drömmer om att gå upp i Elitettan, Sveriges näst högsta serie.
Till vardags spelar Anna Holmqvist och Linnéa Kogsta i IK Rössö som drömmer om att gå upp i Elitettan, Sveriges näst högsta serie.
 ?? ?? BILDER: ERIK ZIENAU
BILDER: ERIK ZIENAU
 ?? ?? Anna Holmqvist har kanske den bästa högerfoten i division 1 norra Götaland.
Anna Holmqvist har kanske den bästa högerfoten i division 1 norra Götaland.
 ?? ?? Linnéa Kogsta i IK Rössö-tröjan, längst till höger i bild är Anna Holmqvist.
Linnéa Kogsta i IK Rössö-tröjan, längst till höger i bild är Anna Holmqvist.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden