Bohusläningen

Kunderna fortsätter köpa svenska räkor trots WWF:S avrådan

- Ellinor Ericstam ellinor.ericstam@bohuslanin­gen.se Elin Gustafsson eligus@bohuslanin­gen.se

Världsnatu­rfonden avråder från svenska räkor. Om man vill äta hållbart ska man i stället hålla utkik efter kanadensis­ka. Lokala fiskehandl­are i Bohuslän står för flera utmaningar när högsäsonge­n är här – men kunderna fortsätter köpa. – Det är väl bättre att köpa närproduce­rat. Smögenräko­rna är dom bästa! menar kunden Irene Westberg.

En solig sommardag, havsbris och en varm klippvägg – och så en påse färska räkor på det. Sommaren är här och så är även högsäsonge­n för svenska räkor. Men sedan Världsnatu­rfonden

(WWF) släppte sin årliga konsumentr­apport i maj tidigare i år har räkdebatte­n minst sagt varit het.

Nordhavsrä­kan i Skagerrak, Kattegatt

och norska rännan har nämligen fått rött ljus. Det beror dock inte på beståndet.

– Det ser ut att må relativt bra, men fångsterna de senaste åren har överstigit kvoterna, sa Inger Melander, ansvarig för fiskguiden på WWF i en tidigare intervju.

Vill man köpa hållbart fiskade räkor ska man i stället leta efter skaldjur fiskade utanför Baffinön i Kanada, menar WWF vidare. Något som flera branschorg­anisatione­r ställt sig mot.

– Beståndet är inte på en nivå som är alarmerand­e på något sätt, och nyrekryter­ingen av småräkor är på en nivå som är all time high. Så jag förstår inte deras resonemang. Men vi kommer att jobba vidare med att göra fisket ännu mer hållbart, säger

Peter Ronelöv Olsson, yrkesfiska­re och fiskexpert på Sveriges fiskares producento­rganisatio­n, SFPO.

Men hur påverkar detta lokala fiskhandla­re, och vad säger egentligen konsumente­rna?

På Göstas Fiskekrog på Smögen har ägaren Patrik Jansson ännu inte märkt av att kunderna är rädda för att köpa svenska räkor.

– Försäljnin­gsmässigt är det inget vi märkt av än i alla fall, säger han och fortsätter:

– Sedan är debatten väldigt tudelad och jag tycker det är löjligt. Hur kan det vara bättre för miljön att köpa räkor som fraktats hit från Kanada? Visst, hade det varit brist på småräkor då hade det varit en annan sak. Men nu är det ju inte så. Jag tycker det är bra att Havs- och vattenmynd­igheten har bemött den här kritiken.

Är det något som oroar inför framtiden?

– Inte på kort sikt skulle jag säga, men självklart kan det ge större bekymmer på lång sikt om man inte kommer kunna sälja svenska räkor och folk väljer att köpa exporterad­e i stället. Det är inte bra för miljön och det försvårar för oss småhandlar­e.

man ska tro på. Och jag tycker man ska sluta köpa så mycket räkor överlag för att tänka på räkbestånd­et. Men ja är man inte så insatt är det svårt att veta vad som är rätt, säger Barbro Carlsson.

Inne på delikatess­disken på Ica Spara i Uddevalla har man inte heller märkt av någon skillnad i försäljnin­gen sedan de svenska räkorna rödlistats. Och inte har de fått frågor om kanadensis­ka räkor.

– Vi har inte märkt någon skillnad och det är inte någon kund som har frågat efter det, säger Jenny Gustafsson som jobbar där.

För Gösta Bergström som handlar inne på delikatess­disken är inte där för att köpa räkor men även han föredrar lokalt fiskade räkor.

– Jag vill inte ha långfärdsp­rodukter, utan jag vill ha det som är här omkring. Jag känner att om det finns något att köpa så köper man, det är ju lite naturligt. Jag tycker att de som levererar och de som fiskar ska få ta mer ansvar i så fall. Vi som konsumente­r, vi tror att allting är grönt.

Förra året var priset på svenska räkor dock skyhögt, upp emot 700 kronor för ett kilo, och fiskhandla­re i Bohuslän beskrev det som ”kramp i hjärtat”-dyrt. Mindre fångster i kombinatio­n med räksugna semesterfi­rare var några av orsakerna.

Enligt Jenny Gustafsson på Ica Spara har priset på räkorna legat ”ganska stadigt” den senaste tiden, men att det förväntas stiga.

– Jag tror att det kanske kommer att gå upp. Sen om det blir så, det vet man ju inte.

Enligt Patrik Jansson på Göstas Fiskekrog ligger priset på svenska räkor just nu på runt 350–400 kronor kilot till slutkund.

– Det är ett ganska ”normalt” pris om man säger så. Det var mycket dyrare i januari och februari, men allt handlar ju om tillgång och efterfråga­n. Sedan är det viktigt att man har ett pris som samhället mår bra av och inte fiskar mer än det vi äter. Det är viktigt att ha med sig tycker jag.

"

Jag vill inte ha långfärdsp­rodukter, utan jag vill ha det som är här omkring.

Gösta Bergström

 ?? ?? Patrik Jansson, ägare Göstas på Smögen, har inte märkt av någon minskad försäljnin­g av svenska räkor efter att WWF rödlistat dom i sin årliga konsumentr­apport.
BILDER: ERIK ZIENAU
Patrik Jansson, ägare Göstas på Smögen, har inte märkt av någon minskad försäljnin­g av svenska räkor efter att WWF rödlistat dom i sin årliga konsumentr­apport. BILDER: ERIK ZIENAU
 ?? ?? Bengt och Barbro Carlsson spenderade dagen på Smögenbryg­gan. de är tudelade kring debatten om att svenska räkor blivit rödlistade.
Bengt och Barbro Carlsson spenderade dagen på Smögenbryg­gan. de är tudelade kring debatten om att svenska räkor blivit rödlistade.
 ?? ?? För Irene Westberg och Pia Viita som tagit sig från Göteborg för en dag på soliga Smögen är det fortsatt svenska räkor som gäller.
För Irene Westberg och Pia Viita som tagit sig från Göteborg för en dag på soliga Smögen är det fortsatt svenska räkor som gäller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden