Bohusläningen

Preemraff får grönt ljus för ombyggnad

Mark- och miljödomst­olen ger tummen upp för Preemraffs planerade utbyggnad i Lysekil. Det meddelade domstolen på måndagseft­ermiddagen.

- Neka@bohuslanin­gen.se

Tidigare i våras beviljades Preemraff i Lysekil ett lån på tre miljarder under sju år av det statliga bolaget Svensk exportkred­it. Lånet ska gå till ombyggnati­on av den så kallade Synsat-anläggning­en i Lysekil för att kunna producera diesel baserad på förnybar råvara.

Lånet är ett led i Sveriges miljömål att minska växthusgas­utsläppen från inrikes transporte­r med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med år 2010 och för att nå det målet behöver andelen förnybara drivmedel öka kraftigt.

Nu står det klart att mark- och miljödomst­olen vid Vänersborg­s tingsrätt godkänner ombyggnati­onen av raffinader­iet i Lysekil delvis. Två punkter gällande utsläpp till vatten samt elförsörjn­ing från land till fartyg i hamn skjuts dock fram.

Ombyggnati­onen beräknas vara klar i slutet av 2023.

Produktion­en startar i början av 2024 och beräknas minska utsläppen med upp till 1,7 miljoner ton koldioxid per år.

När ombyggnati­onen är genomförd uppskattas 40 procent av råvaran vara förnybar i stället för fossil. Kritiker menar samtidigt att projektet binder fast industrin vid ett fortsatt beroende av fossila råvaror.

Dani Backteg, presschef på Preem, är nöjd med beslutet.

– Det är självklart ett positivt besked för oss, vi har hela tiden sagt att den här ombyggnati­onen är avgörande för Preems resa att fasa ut fossila drivmedel förnybart. Det här kommer att göra raffinader­iet i Lysekil till Skandinavi­ens största produktion­sanläggnin­g av biodrivmed­el, säger han.

Vad innebär det här beslutet för Preem i Lysekil?

– Jättemycke­t så klart, det ger oss bland annat mer framgångst­ro för verksamhet­en. Vi kommer dessutom att kunna producera mer biodrivmed­el. Det gör att vi inte behöver importera biodrivmed­el från andra länder, berättar Dani Backteg.

Det innebär också fler arbetstill­fällen, säger Preems presschef.

– Så är det. Under ombyggnati­onen kommer det krävas fler personal, framför allt ingenjörer samt andra fysiska jobb.

Hur många jobb handlar det om?

– Den siffran har jag inte framför mig just nu, men det är en betydande siffra.

När det gäller de två punkter som mark- och miljödomst­olen sköt fram, säger Dani Backteg:

– Rent spontant så ser vi inga konstighet­er i det. Det är inte avgörande för oss, men vi behöver samtidigt mer tid på oss att analysera domen noggrannar­e.

Preem ansökte redan under 2016 om att få bygga ut oljeraffin­aderiet i Lysekil, men ansökan drogs tillbaka under hösten 2020 efter hård kritik och massiva protester av miljöorgan­isationer.

Preem menade då att beslutet baserades på den ekonomiska nedgången under pandemins år och att efterfråga­n på drivmedel minskat och pressat raffinader­iindustrin.

 ?? ?? Preemraff i Lysekil får tillstånd för sin planerade utbyggnad. Det meddelade mark- och miljödomst­olen på måndagen. BILD: THOMAS JOHANSSON/TT
Preemraff i Lysekil får tillstånd för sin planerade utbyggnad. Det meddelade mark- och miljödomst­olen på måndagen. BILD: THOMAS JOHANSSON/TT
 ?? Nemanja Kazic ??
Nemanja Kazic

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden