Bohusläningen

Misstanken: Stal klocka för 3 500 i stället för 600 000

- Ae@bohuslanin­gen.se

Planen var väl genomtänkt och offret kartlagt. Men när det väl kom till handling lockades fel person i fällan. I stället för en affärsman med miljontill­gångar rånades affärsmann­ens vän – på en klocka värd några tusenlappa­r. Nu åtalas fem personer för det misslyckad­e rånet på Tureborg, som dessutom avlyssnade­s av polisen. – Jag trodde jag skulle hitta flera miljoner i hans konto. Vilka bajsgrejer, säger en av dem i den hemliga inspelning­en

Vid 13-tiden den 13 mars tog sig Uddevallab­on till Tureborg för att träffa en tjej som han haft kontakt med via Snapchat under två veckors tid. När han väntade på tjejen öppnades plötsligt bildörren och en maskerad man tryckte en kniv mot hans mage och han blev tvingad att öppna sitt bankkonto på telefonen.

– Han har kniven framme direkt när han hoppar in i bilen. Jag vågar inte annat än att öppna mitt bankkonto, har Uddevallab­on berättat för polisen.

Nu åtalas fyra unga män och en kvinna för att tillsamman­s ha rånat Uddevallab­on. Men rånet ska ha gått helt fel: Till att börja med var det fel person som lockades till fällan på Tureborg och dessutom var de inblandade redan misstänkta för grov narkotikab­rottslighe­t och polisen bedrev avancerad spaning mot dem.

Polisen kunde alltså spela in hela rånet med hjälp av hemlig avlyssning, eftersom rånaren och kvinnan haft ett telefonsam­tal igång under hela tiden.

Det som antagligen var det egentliga offret är en affärsman i Uddevalla med miljontill­gångar. Affärsmann­en har bland annat en klocka som kostar 600 000 kronor. Avlyssning­en tyder på att detta var något som de misstänkta kände till, två veckor innan rånet:

”Jag svär på gud att det är en fin stöt. [...] Den är värd 600, bror. [...] Jag kan såna här klockor”, sa en av personerna.

På nåt sätt förväxlade­s dock affärsmann­en med Uddevallab­on, som är en nära vän till affärsmann­en. I stället för ett offer med flera miljoner på bankkontot och en klocka för över en halv miljon på armen möttes de av en skuldsatt man med en Casio värd 3 500 kronor.

– Jag trodde jag skulle hitta flera miljoner i hans konto. Vilka bajsgrejer. Jag har tittat på det här i fucking två veckor och ingenting, sa rånaren efteråt i polisens telefonavl­yssning.

Uddevallab­on anmälde rånet för polisen. Han har i förhör bland annat berättat att rånaren var maskerad så att han bara såg gärningsma­nnens ögon och att denne använde en vanlig kökskniv. Men också att rånet och fällan med tjejen på Snapchat skärrat honom ordentligt.

– Jag åker hem och är jättechock­ad och fattar egentligen inte något av det som hänt. Detta är ju sådant man läser om i tidningen.

– Jag tycker det är jobbigt att det planerats under de här två veckorna som vi hade kontakt, har han sagt i förhör.

De fem åtalade ska enligt åklagare haft olika roller, där en person ska ha försett övriga med informatio­n om ett tänkt offer, där någon har hållit vakt, en person har utfört själva rånet, och kvinnan med Snapchatko­ntot ska ha agerat lockbete.

Samtliga misstänkta förnekar brott. Männen menar bland annat att det inte är de som hörs på polisens inspelning­ar. Den unga kvinnan har i förhör medgett de faktiska omständigh­eterna men menar att hon befann sig i en nödliknand­e situation och var rädd.

Förutom rånet i Uddevalla åtalas de fyra männen också för försök till grovt narkotikab­rott och försök till misshandel, tre dagar tidigare.

Det var med anledning av dessa brottsmiss­tankar som polisen hade startat en spaningsin­sats mot de misstänkta. Polisen hade fått kännedom om att männen planerade en större narkotikaa­ffär och att de i samband med denna skulle råna narkotikal­everantöre­n.

Den 10 mars ska männen tillsamman­s ha försökt att köpa eller stjäla 20 000 tramadolta­bletter från en Helsingbor­gare, som de enligt åklagare också ska ha planerat att överfalla i hans hem.

Då ska männen tillsamman­s ha försökt att köpa eller stjäla 20 000 tramadolta­bletter från en helsingbor­gare, som de enligt åklagare också ska ha planerat att överfalla.

Männen ska dock ha blivit upptäckta av helsingbor­garen och därför fullbordad­es aldrig brotten och de nu åtalade männen ska i stället ha åkt tillbaka till Uddevalla tomhänta.

Under hela resan från Uddevalla till Helsingbor­g, och tills de körde därifrån igen, skuggade polisens spanare de åtalade männen. Förutom detta och avlyssning­en hade polisen också monterat en kamera utanför den adress på Tureborg där de fyra männen vistades. Allt detta används nu som bevis mot männen.

Helsingbor­garen har efter händelsen den 10 mars häktats, misstänkt för grovt narkotikab­rott.

 ?? ?? Polisen bedrev spaning mot en bostad på Tureborg och filmade bland annat en man som lämnade lägenheten kort innan ett rån skedde i stadsdelen.
Polisen bedrev spaning mot en bostad på Tureborg och filmade bland annat en man som lämnade lägenheten kort innan ett rån skedde i stadsdelen.
 ?? ?? BILD: POLISMYNDI­GHETEN
BILD: POLISMYNDI­GHETEN
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Andreas Engblom ??
Andreas Engblom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden