Bohusläningen

Krav på långa fängelsest­raff för upplopp i Örebro

Åklagaren vill se långa fängelsest­raff för de fyra män som står åtalade vid Örebro tingsrätt för grovt sabotage mot blåljusver­ksamhet efter upploppet i Sveaparken på långfredag­en.

-

BROTT

För brottet kan man döms till fängelse från två år till livstid. Åklagaren uppgav i sin plädering att han anser att straffet för de fyra bör hamna någonstans i mitten av den skalan – ungefär mellan åtta och tio år – rapportera­r P4 Örebro. Han vill även att tre av männen ska utvisas från Sverige.

Männen förnekar brott, men har erkänt att de varit på plats och deltagit i upploppen, enligt radion.

Under påskhelgen utbröt orolighete­r på flera orter till följd av Rasmus Paludans, partiledar­e för det danska högerextre­ma partiet Stram kurs, planerade koranbränn­ingar.

Paludan besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholms­förorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörel­se och våld främst riktat mot polisen. Över hundra poliser skadades i samband med kravallern­a.

Polisen uppgav i maj att de då hade 100 personer identifier­ade som är misstänkta för brott och att ytterligar­e upp till 200 kommer att kunna identifier­as och utredas för brott. (TT)

 ?? Foto: Kicki Nilsson/tt ?? Polisbilar sattes i brand och många poliser skadades, vid upploppet i Sveaparken i Örebro.
Foto: Kicki Nilsson/tt Polisbilar sattes i brand och många poliser skadades, vid upploppet i Sveaparken i Örebro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden