Bohusläningen

Hon skänkte bort breven från Taube

- Bemärkelse­dagen Födelsedag­ar

21 juni 2007. Evert Taubes brev till sin sångmö på Otterön arkiveras nu för forskninge­n. Adressaten Siv Sjöstrand överlämnad­e i går brevskatte­n. Det skedde under högtidliga former och med stort mediauppbå­d men 80-åriga Siv Sjöstrand, Kämpersvik, tog det hela med ro. Så har hon också för länge sedan lämnat ifrån sig den lilla röda väskan med brev, till Grebbestad­sbon Staffan Greby.

– Högst egendomlig­t att det, med det röriga liv jag levt, finns några brev kvar, sa Siv Sjöstrand.

I dag infaller sommarsols­tåndet, då dagen är som längst och natten kortast. Nu lutar vår del av jorden som mest mot solen, vilket gör att solen ser ut att stå som högst på himlen. Ovanför polcirkeln går inte solen ned alls.

För 49 år sedan, 1973, föddes den amerikansk­a skådespela­ren och rockmusike­rn Juliette Lewis. Hon slog igenom som tonåring i thrillern ”Cape fear” (1991) och fick därefter roller i bland annat ”Gilbert Grape” (1993) och ”Natural born killers” (1994). Lewis valde under 2000-talet att satsa mer på musiken och har släppt album som ”Terra incognita” (2009). På senare år har vi bland annat kunnat se henne i tv-serien ”I know this much is true” (2020).

 ?? ?? 24 maj 1989. Verkstadsg­olvet på Volvo i Uddevalla.
24 maj 1989. Verkstadsg­olvet på Volvo i Uddevalla.
 ?? ?? BILD: OLOF STENLUND
BILD: OLOF STENLUND
 ?? ?? ARKIVBILD: MICHAEL ZORN
ARKIVBILD: MICHAEL ZORN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden