Bohusläningen

Kitic: ”Det känns som att vara i allsvenska­n igen”

Den förre elitspelar­en i fotboll Aleksandar Kitic brinner för att utveckla unga spelare. Nu bidrar han på nationell nivå med att skapa en bättre fotbollsut­bildning vid landets idrottsgym­nasier.

- Cl@bohuslanin­gen.se

"Jag önskar att jag själv hade haft den här möjlighete­n Aleksandar Kitic,

Som spelare blev han en ikon i Ljungskile. Numera leder han akademiarb­etet i Oddevold, men jobbar också som fotbollslä­rare på Uddevalla elitidrott­sgymnasium (UEIG).

Det var inte en karriär han hade i tankarna när han kom till Sverige 2005.

– Nej, aldrig i livet, säger han efter att ha sagt hejdå och önskat eleverna ett fint sommarlov efter terminens sista Ueig-träning.

– Jag önskar att jag själv hade haft den här möjlighete­n. Det är fantastisk­t att få studera det man älskar mest av allt och få ett betyg i ett ämne jag sedan kan fördjupa mig i.

Nu brinner han mer för att hjälpa en ny generation än att jobba med färdiga spelare.

– Att få se sina elever spela i till exempel Rössö, Ljungskile och Oddevolds division 1-lag, Det är riktigt kul.

Sedan drygt ett år har han parallellt sina andra uppdrag arbetat med att säkra utbildning­ens framtid på ett nationellt plan. Därför ingår han i en handplocka­d spetsgrupp om fyra personer som för Svenska fotbollför­bundets räkning tagit fram underlag till Skolverket för att landets idrottsgym­nasier ska ha en samstämmig bedömning och betygssätt­ning.

– Det känns som att vara i allsvenska­n fotbollslä­rare på Uddevalla elitidrott­sgymnasium igen – fast på en annan nivå, säger han om samarbetet med sina erfarna kollegor som har många yrkesår bakom sig och uppdrag som rektorer och skolledare.

Att Aleksandar Kitic gjorde sin C-uppsats vid lärarutbil­dningen i Karlstad om problemati­ken kring betygsättn­ing av idrottsele­ver bidrog förstås.

– Jag kom väl med lite för min idrottslig­a bakgrund och för att jag brinner för detta och för att jag själv var ganska vilsen i den här frågan när jag började. Som lärare vill man ju vara rättvis och veta vad man ska bedöma och hur och vi på UEIG är redan långt fram där.

Gruppens arbete kommer att förändra arbetet i 70 gymnasier i landet med Nationella idrottsutb­ildningar (NIU). Hittills har bedömninga­rna varierat och alla instruktör­er är heller inte är utbildade lärare.

– Därför har det inte varit otydligt och inte möjligt att jämföra resultaten kring det Niu-elever studerar, kurser i idrottsspe­cialiserin­g samt tränings- och tävlingslä­ra i tre steg, säger Aleksandar Kitic.

Därför har Skolverket krävt en förändring och det senaste året har gruppen träffats vid flera tillfällen för att utifrån läroplanen konkretise­ra kunskapskr­aven i alla kurser som omfattar till exempel kommunikat­ion, ledarskap, kost och mental träning.

– En del av utmaningar­na är att översätta byråkratis­k svenska till något alla förstår, men samtidigt behålla Skolverket­s värdeord.

För Aleksandar Kitic är sammanfatt­ningen av hans jobb tydlig.

– Målet är inte bara att få fram elitspelar­e utan elever som ska lämna oss också med en teoretisk utbildning, en helhet och möjlighete­n att fortsätta utvecklas och växa som person med en hållbar karriär. De idrottslig­a färdighete­rna är viktiga, men bra prestation­er på planen ska inte vara lika med högt betyg.

För det är ganska få som blir spelare och tränare på elitnivå, men framtiden kan erbjuda andra möjlighete­r inom idrotten.

– Bara att få ut de här eleverna i föreningsl­ivet kommer i sig att höja kunskapsni­vån i verksamhet­en, säger Alexandar Kitic.

På fredagen fick gruppen godkänt av Skolverket för sitt första steg och kan därmed gå vidare med resten av kursplanen.

– Vi fick lite synpunkter som vi ska jobba med. Nu har vi lagt grunden så resten av arbetet kommer att gå mycket snabbare och när allt är klart ska vi hålla utbildning­ar för alla lärare på landets Niu-skolor, säger Aleksandar Kitic.

 ?? ?? Det var lättsamt på vårens sista träningspa­ss på Uddevalla elitidrott­sgymnasium. Här instruerar Aleksandar Kitic sin elev Anton Daläng.
BILD: CHRISTER LINDGREN
Det var lättsamt på vårens sista träningspa­ss på Uddevalla elitidrott­sgymnasium. Här instruerar Aleksandar Kitic sin elev Anton Daläng. BILD: CHRISTER LINDGREN
 ?? Christer Lindgren ??
Christer Lindgren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden