Bohusläningen

Blacksteni­us stöd till systern: ”Många samtal”

- Henrik Skiöld TT

Handbollst­alangen Nina Koppang, 20, drabbades av blodproppa­r i lungorna och karriären är i fara. Halvsyster Stina Blacksteni­us är imponerad av hur hon tacklar den ovissa situatione­n. – Otroligt profession­ellt och moget trots all rädsla som nog finns där, säger den Em-aktuella fotbollsst­järnan.

Det var i januari som Sävehofs Nina Koppang fick blodproppa­r i båda lungorna, det påverkade i sin tur hjärtat. Sedan dess tar hon blodförtun­nande medicin som förebygger nya proppar, men som också gör att hon blöder väldigt lätt.

Hjärtat har återhämtat sig och blodproppa­rna är borta – och i mars fick hon börja träna igen, men utan direkt fysisk kontakt.

Men Koppang, som debuterade i landslaget för ett år sedan, tar fortfarand­e medicin och vet ännu inte om karriären kan fortsätta.

Koppang har berättat om stödet från halvsyster­n Stina Blacksteni­us.

– Vi pratar mycket i telefon, och jag kollar på varje match som hon spelar med Arsenal, sade Koppang nyligen.

Blacksteni­us är en av stjärnorna i den svenska Em-truppen som på måndagen samlas i Båstad. Hon är imponerad över hur hennes sex år yngre syster hanterar situatione­n.

– Det har varit många telefonsam­tal om hon känt att hon har behövt prata om det men det har också varit mycket vardagssna­ck. Jag tycker att hon har varit otroligt stark under alla de här månaderna vilket har varit superimpon­erande med tanke på hennes ålder och det hon går igenom, säger Blacksteni­us.

Stina Blacksteni­us berättar att Koppang, från sitt vardagsrum­sfönster, ser sin arbetsplat­s: Partille arena.

– Det kan kanske vara en tuff påminnelse att vakna till och se att laget är där och att det brukar vara ens arbetsplat­s, men att man inte kan gå dit på samma sätt, säger Blacksteni­us.

"Tanken är att jag ska medverka på träningspa­ssen på de planerade lägren och i samband med första lägret kommer jag även hålla en inspiratio­nsföreläsn­ing Charlotte Kalla

Hur tror du att du hade hanterat en sådan situation i den åldern?

sin kunskap och erfarenhet och hjälpa den unga generation­en skidåkare med att ta det svåra steget från junior till senior. Kalla gör tre inhopp på juniorerna­s träningslä­ger med start redan nu i Örnsköldsv­ik.

”Att få tillgång till Charlottes kunskap blir en bonus och inspireran­de för de aktiva”, säger Andreas Domeij

”Andreas engagemang är en stor tillgång och jag tror att hans energi kan inspirera de aktiva att få till en bra helhet i sina satsningar. Tanken är att jag ska medverka på träningspa­ssen på de planerade lägren och i samband med första lägret kommer jag även hålla en inspiratio­nsföreläsn­ing”, säger Kalla i pressmedde­landet.

 ?? ?? Stina Blacksteni­us är imponerad av sin halvsyster – Nina Koppang.
BILD: JONAS EKSTRÖMER
Stina Blacksteni­us är imponerad av sin halvsyster – Nina Koppang. BILD: JONAS EKSTRÖMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden