Bohusläningen

Polis vid Uvaldeskol­an tidigare än känt

Beväpnad polis kom till skolområde­t i Uvalde redan 19 minuter efter att gärningsma­nnen kom dit. De nya uppgiftern­a gör att frågorna åter hopas om varför polisen inte agerade snabbare för att stoppa skytten som dödade 19 barn och två lärare på skolan i maj

-

USA

Polis var på plats tidigare än vad som tidigare varit känt och hade tillräckli­gt med vapen och skydd för att oskadliggö­ra skytten långt innan det till slut gjordes, skriver tidningen Austin American-stateman, som tagit del av dokument om händelsen.

Bland de dokument som tidningen tagit del finns material från skolans egen övervaknin­g och polisens kroppskame­ror.

Bilderna från skolan visar 18-åringen som kom in i skolan genom en bakdörr klockan 11.33 och gick in i ett klassrum. Där började han omedelbart skjuta och barrikader­ade sig sedan. Videobilde­r visar att elva poliser gick in i skolan tre minuter senare, enligt tidningen.

Fyra minuter efter det hörs ljudet av fler skott på en videouppta­gning från en kroppskame­ra och klockan 11.52 anlände den första skölden.

Uvaldes polischef Pete Arredondo, som fått mycket kritik efter insatsen, ska under tiden ha letat nyckel till klassrumme­t.

Fler poliser anlände till skolan strax efter klockan 12 och togsig in i klassrumme­t klockan 12.50 efter att polischefe­n gett ordern klockan 12.46, enligt dokumentat­ionen. Flera parallella utredninga­r efter massmordet har riktat in sig på just den sena responsen från polisen. (TT-AP)

 ?? Foto: Eric Gay/ap/arkiv ?? Ett kors i Uvalde för att hedra de som dödades i skolskjutn­ingen på Robb Elementary.
Foto: Eric Gay/ap/arkiv Ett kors i Uvalde för att hedra de som dödades i skolskjutn­ingen på Robb Elementary.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden