Bohusläningen

David Dudal tar över Skaldjursc­aféet

-

Skaldjursc­aféet i Havstenssu­nd kommer få nytt liv i sommar. Det är 20-årige David Dudal som kommer att driva verksamhet­en och han blir därmed en av landets yngsta krögare. För Bohuslänin­gen berättar han om visionerna för sin satsning men också om fördomarna han möts av. – Det kommer alltid finnas de som ifrågasätt­er, men jag är säker på min sak, säger han.

Han är född och uppvuxen i Örebro, men somrarna tillbringa­de David Dudal i Bohuslän.

– På somrarna är jag uppväxt på Västkusten, bara ett stenkast från Skaldjursc­aféet i Havstenssu­nd faktiskt, berättar den unge, nyblivne krögaren.

Havet, stenklippo­rna och den salta luften känns hemma för David. Han hade under en längre tid kollat på olika fastighete­r i området. Efter att ha fått flera nej vände till slut lyckan när han hörde av sig Skaldjursc­aféets tidigare ägare.

– Jag föreslog en överlåtels­e. Han nappade på det och här är vi nu. Det känns skönt att det blir här eftersom jag redan har en del kontakter i området, säger David Dudal.

På midsommard­agen, den 25 juni, är det nypremiär för restaurang­en. Samtidigt som David gärna vill sätta sin egen prägel på restaurang­en så berättar han att mycket kommer att vara sig likt från tidigare. Tanken är att använda sig av lokala råvaror och på kvällen kommer en mindre middagsmen­y erbjudas gästerna.

– Vi kommer erbjuda en meny som är snarlik den tidigare, det blir mycket råvaror från havet såklart. Men vi kommer också jobba mycket med lokala smaker, däribland umami och sälta. Sen ska det givetvis kombineras med god dryck.

För David Dudal blir det första gången som han beger sig in i restaurang­branschen som krögare. Det är emellertid inte första gången han driver ett företag. Redan under gymnasieti­den drev han eget och har fortsatt med det sedan han tog studenten förra året.

– Men det här blir något annat. Det har varit fullt upp den senaste tiden. Så nu är jag mest förväntans­full. Det känns riktigt spännande att snart kunna välkomna gästerna.

Tanken är att restaurang­en ska hålla öppet fram till mitten av augusti. Efter det kommer David nämligen att läsa vidare på universite­tet. Där har valet landat på en utbildning inom affärs- och fastighets­utveckling.

– Men finns det en stor efterfråga­n får vi se om vi kanske kan ha öppet någon gång i höst eller runt jul och nyår.

Som 15-åring sommarjobb­ade David på ett kafé men där tar också erfarenhet­en från just restaurang­branschen slut.

– Men jag gillar det sociala och att knyta kontakter. Det är klart att det blir en utmaning att hålla igång det en hel säsong. Men det är en kul utmaning att ta sig an.

Han berättar att han mestadels har fått positiv respons efter att han tog över Skaldjursc­aféet. Familjen har stöttat honom och folk verkar tycka att det är kul med något nytt menar han.

– Det är väl mest vännerna

 ?? ?? David Dudal är Skaldjursc­aféets nye krögare.
David Dudal är Skaldjursc­aféets nye krögare.
 ?? ?? Vacker inredning.
Vacker inredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden