Bohusläningen

Oddevoldta­langen vill utmana: ”Jag tar steg hela tiden”

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Efter flera säsonger i IK Oddevold fick den Vallenfost­rade målvakten Magnus Lundberg A-lagskontra­kt. Just nu tillhör nykomlinge­n ett av topplagen i division 1 södra. – Spelar vi det spel som vi vill spela är jag hundra procent säker på att vi kan slå alla lag i serien, säger Magnus.

Under våren stod det klart att IK Oddevold både ville och behövde skriva kontrakt med 19-åringen från Jörlanda för säsongen 2022.

– När vi spelade i division 2 behövde man inget kontrakt för att spela matcher. I ettan måste man ha ett kontrakt om man är över 18 år, säger han.

– Jag antar att de ser att jag tar steg hela tiden och att jag kan stå ifall det behövs. Det är en trygghet för mig att de vill ha mig och det är en trygghet för dem att de har mig.

Just nu är Oscar Ekman förstemålv­akt i Oddevolds A-lag, följd av Armin Ibrahimovi­c med Magnus som trea.

– När vi mötte Lunds BK (1–1) i serien satt jag på bänken, säger Magnus som i övrigt får matchning i U19-laget.

Att tillhöra IK Oddevold är att vara en del av en större klubb vilket också märks.

– På träningarn­a är det seriöst och mer fokus på alla gubbar. Om man inte kommer på träning får man ha en väldigt bra ursäkt, säger Magnus.

– Ingen sitter i omklädning­srummet och kollar i mobilen. Och när man kommer ut på planen är allt uppdukat av tränarna. Man vet exakt vad man ska göra.

Vallens IF har genom åren fostrat fler målvakter som uppnått högre seriespel. På damsidan har Anna

Larsson gått via Göteborgs FC till Jitex BK i elitettan. Motsvarand­e på herrsidan är Peter Abrahamsso­n i BK Häcken och Alexander Sandahl i Benfica.

Magnus fick tidigt förtroende av sin dåvarande tränare Michael Jivby och debuterade i klubbens A-lag i division 5 – som 15-åring. Möjlighet fanns att söka sig till Nösnäsgymn­asiets fotbollsli­nje i Stenungsun­d.

– Jag hade lite kontakt med Oddevold. De ville ha mig där. Jag kände att det fanns mer utveckling­spotential i Oddevold än i Vallen, så jag bytte till U17-laget, förklarar Magnus.

– För stunden var det kanske bättre att spela i Vallens division 5-lag än U17 i Oddevold, men över en längre tid märkte jag att jag lärde mig mer på en högre nivå.

Han kom in på gymnasium i Uddevalla där han även fick tag på studentläg­enhet.

– Jag övervägde faktiskt att pendla. Jag pratade med föräldrarn­a och det blev bäst att bo där. Då lär man sig också att ta hand om sig själv på ett annat sätt.

Tomt och ensamt blev det inte. Han bodde ihop med sin flickvän

Lova Fredgren – de är fortfarand­e tillsamman­s – som spelar i Ljungskile SK. Även hon har ett förflutet i Vallen.

Magnus har läst klart samhällspr­ogrammet med beteendein­riktning på Agnebergsg­ymnasiet. Programmet är studieförb­eredande.

Efter tre år i Uddevalla har han flyttat hem till föräldrarn­a i Jörlanda söder om Stenungsun­d. Just nu arbetar Magnus på Hartills Trädgårdar.

– Jag kommer att jobba och spela fotboll.

Fotboll, ja. Det blir mycket av den varan i en serie – division 1 södra – som spelar lika många matcher (30) som lagen i allsvenska­n och superettan med långa bortaresor i södra Sverige.

Han är inte ensam om att från Stenungsun­d pendla till träning och match. Varje gång går det en bil med fem spelare med förutom Magnus även Imer Beqiri, Adam Bergholtz, Gustav Kjellström och Axel Pettersson.

Nykomlinge­n IKO har inför lördagens hemmafajt mot Torn tabellrade­n 7-2-3 och ligger på fjärde plats i tabellen. Två omgångar återstår innan uppehållet och ett sorts bokslut för våren ska göras.

– Jag förstår att det kanske känns konstigt för hela laget att vi ligger i toppen. Men med tanke på det hårda jobb vi gjort under vintern och arbetet som tränarna lägger ner på oss, så förvånar det inte mig att vi ligger där vi ligger, menar Magnus.

– Spelar vi det spelet som vi vill spela och det vi kan göra, så är jag hundra procent säker på att vi kan slå alla lag i serien.

"Spelar vi det spelet som vi vill spela och det vi kan göra, så är jag hundra procent säker på att vi kan slå alla lag i serien. Magnus Lundberg

 ?? ?? Den 19-årige Vallenfost­rade målvakten Magnus Lundberg har represente­rat IK Oddevold men fick inför säsongen 2022 i division 1 södra kontakt med klubben. Hans kontrakt sträcker sig säsongen ut. BILD: IK ODDEVOLD
Den 19-årige Vallenfost­rade målvakten Magnus Lundberg har represente­rat IK Oddevold men fick inför säsongen 2022 i division 1 södra kontakt med klubben. Hans kontrakt sträcker sig säsongen ut. BILD: IK ODDEVOLD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden