Bohusläningen

30 000 fans ska ge Emskjuts: ”Betyder mycket”

- Lasse Mannheimer TT

Det nuvarande publikreko­rdet, 25 882, slogs kort före Vm-bronset 2019. Nu hoppas de svenska fotbollsda­merna att över 30 000 fans på Friends arena ska markera början på ännu en gyllene mästerskap­ssommar. – Det betyder extremt mycket, säger Bayern München-backen Hanna Glas om den förväntade läktarfest­en i Em-genrepet mot Brasilien.

Allt talar för att det blir ett nytt publikreko­rd för det svenska damlandsla­get i fotboll nästa tisdag. Redan har över 30 000 biljetter sålts till Em-genrepet mot Brasilien, och det tidigare rekordet på 25882 åskådare ser ut att snart vara ett minne blott.

– Det är jätterolig­t, det är häftigt.

Nu är det en vecka kvar och förhoppnin­gsvis kommer det ännu fler som vill haka på för att slå det där publikreko­rdet, säger vänsterbac­ken Jonna Andersson, som nyligen bytt från engelska Chelsea till Hammarby i damallsven­skan.

Intresset för landslaget syns inte bara på biljettför­säljningen. Under måndagens första träning under Em-uppladdnin­gen i Båstad hade ett stort antal nyfikna tagit sig till Örebäcksva­llen för att spana in sina idoler, och för att fylla autografbl­ocken.

Värdet av supportrar­nas stöd ska inte underskatt­as, säger de svenska spelarna. Och till skillnad från OS i Tokyo i somras, då Sverige tog silver men då coronapand­emin satte stopp för publik, väntas också välfyllda läktare under sommarens Europamäst­erskap i England.

Men först ska publikreko­rdet från landskampe­n mot Tyskland 2019 slås. Precis som då är det Friends arena som står värd för damlandsla­get, och precis som då hoppas spelarna att det ska ge en fin skjuts in i sommarens mästerskap. Den gången blev det ett svenskt Vm-brons till slut, nu är siktet inställt på Em-guld.

– Det betyder extremt mycket. I de tidigare turneringa­rna har vi också känt det stödet och det har verkligen lyft oss till att ta oss så långt som vi gjort. Och det kommer vi också att behöva om vi ska kunna ta det sista steget, säger högerbacke­n Hanna Glas.

En publikfest på hemmaplan kan vara precis det som behövs för att komma in i EM med en bra känsla, säger Glas och minns tillbaka på landskampe­n mot Tyskland för tre år sedan.

– Det var extremt häftigt och stort att få slå publikreko­rdet på Friends, tillsamman­s med alla som var där. Det var en häftig match även om det inte var så bra resultatoc­h prestation­smässigt (förlust 1–2). Men själva upplevelse­n var ändå något som vi kunde ta med oss in i turneringe­n.

Jonna Andersson tror också att matchen mot Brasilien kan fungera som ett perfekt genrep.

– Att vi kan slå ett publikreko­rd igen och få spela inför såpass mycket fans inför ett mästerskap, det är klart att det är en positiv känsla att ta med sig. Vi vet att stödet vi får hemifrån, men också på plats på läktarna, ger den där lilla extra energin. Förhoppnin­gsvis ger det en skön och bra känsla som vi kan ta med oss, säger Andersson.

 ?? ?? Magdalena Eriksson och de andra svenska landslagss­pelarna fick skriva autografer efter måndagens träning under Em-uppladdnin­gen i Båstad.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL
Magdalena Eriksson och de andra svenska landslagss­pelarna fick skriva autografer efter måndagens träning under Em-uppladdnin­gen i Båstad. BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden