Bohusläningen

Bäst ska bli bättre: ”Har en ganska tuff målbild”

-

Hon har tagit flest individuel­la Vm-medaljer av alla på damsidan – men är jagad i Budapest. När Sarah Sjöström gör en blixtvisit i VM finns chansen att ta tre till. – Jag har en ganska tuff målbild, men jag har aldrig räknat medaljerna, säger 28-åringen.

Efter några tunga svenskdaga­r i sim-vm gör Sarah Sjöström entré på onsdagen. Pressen har alltid varit hög på henne – hon är ju världens mesta Vm-medaljör individuel­lt med 16 medaljer – och nu är den kanske ännu större än tidigare.

– Så tänker jag inte. Jag tror många hade velat prestera bättre, men jag får utgå från mina egna förberedel­ser, det enda jag kan styra är vad jag själv gör, säger en avslappnad Sjöström dagen innan sitt första lopp.

Sjöström gör sitt sjunde VM i långbana men för första gången deltar hon inte i hela mästerskap­et.

Södertörns­simmaren stod över paradgrene­n 100 meter fjäril och gör en blixtvisit i sommarheta Budapest.

Hon kör halva Vm-programmet och får fyra hektiska Vm-dagar. Tre individuel­la grenar väntar med 100 meter fritt (start på onsdagen) samt 50 meter fritt och 50 meter fjäril. Dessutom medleylagk­appen sista dagen.

Att hon drar ned på antalet grenar är för att minska slitaget och på så sätt förlänga karriären.

När Sjöström satte handen i kaklet och tog silver på 50 meter fritt i förra VM i sydkoreans­ka Gwangju 2019 tog hon sin femte medalj på lika många individuel­la grenar.

Det hade ingen annan kvinna i simvärlden tidigare gjort.

Det innebar också 16 individuel­la Vm-medaljer i karriären – flest av alla.

Den ligan toppar hon fortfarand­e – men framför allt amerikansk­a stjärnan Katie Ledecky, två guld hittills, nosar i bakhasorna på 15.

Känner du en stolthet över den noteringen?

– Ja, självklart. Jag är stolt och jätteglad över alla prestation­er jag har gjort. Men det är svårt också att ta in det. Det hade varit konstigt om jag gått omkring och tänkt att ”herregud vad bra jag är”, säger Sjöström som utsetts till VM:S bästa kvinnliga simmare två mästerskap i rad.

I stället förklarar hon att medaljerna i sig aldrig varit hennes fokus.

– Jag har aldrig räknat medaljerna och det har aldrig varit ett mål att jag ska vara den förste som gör si eller så. Jag har ganska tuff målbild så klart, men jag försöker fundera ganska ofta på vad det är som gör att jag har hamnat på den här nivån, säger Sjöström.

Och levererar själv svaret:

– Jag tror inte jag hade hamnat här om jag hade fokuserat på att vinna medaljer. Jag är väldigt fokuserad på vad jag ska göra i stunden,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden