Bohusläningen

Alla vill ha personalen som inte finns till BUP

Det är ett hårt tryck på psykiatrin. I Västra Götaland konkurrera­r man med sig själv när många verksamhet­er vill anställa personal med psykiatrik­ompetens.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Trycket på Barn- och ungdomspsy­kiatrin (BUP) ökar. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) har antalet barn i behov av hjälp från BUP ökat med 14 procent sedan 2017. Under år 2021 genomförde­s 160 000 fler besök än för fem år sedan. Utveckling­en startade redan före pandemin.

– Jag tror att det är dagens samhälle och vårt sätt att leva som har ökat på det här. Vi lever i en stressig miljö och det finns också krav i dag på att man ska vara social och hantera mycket informatio­n, det är svårt för en del barn, säger Ing-marie Wieselgren, psykiatris­amordnare på SKR till TT (22 maj).

I Västra Götaland väntar 1450 ungdomar i kö till behandling berättade politikern Håkan Lösnitz (SD) när han ställde en frågan om tillgängli­gheten till BUP på ett regionfull­mäktige i maj månad. Han var inte ensam om att bekymra sig över psykiatrin. Annica Erlandsson (S) ställde också en fråga om psykiatrin i Fyrbodal till Nu-sjukvården­s ordförande Peter Heie (C). Bland annat var hon bekymrad över stängninge­n av BUP i Strömstad, vilket leder till långa resor för patientern­a. Det är inte bara i Strömstad som läget är ansträngt. Under det senaste året har det rapportera­ts att det saknas omkring 50 tjänster i Göteborgso­mrådet inom psykiatrin. BUP i Skaraborg har meddelat regionledn­ingen att organisati­onen inte klarar att uppfylla regionens krav på verksamhet­en.

Heie konstatera­de att den kvalificer­ade personalen helt enkelt inte räcker till. Det finns för få läkare, psykologer, sjuksköter­skor med mera. Dessutom konkurrera­r de olika verksamhet­erna inom regionen med varandra. Vårdcentra­ler som har fått ett utökat ansvar för ungas psykiska hälsa har rekryterat personal från psykiatrin. Regionen spelar alltså ett nollsummes­pel med den personal som är hett eftertrakt­ad.

Lösnitz menade att regionens upphandlin­g av privata aktörer för utredninga­r har varit lyckad. Varför inte upphandla även behandling­ar, frågade han Pär Lundqvist (L). Svaret från Lundqvist var att utredninga­r är relativt korta, behandling­ar kan vara på mycket lång sikt. Det skadar vårdens kontinuite­t med att upphandla psykiatris­k behandling med jämna mellanrum.

Hur regionen ska bäst organisera

"Med detta följer också långa avstånd för barn och deras föräldrar

de knappa resurserna är en svår fråga. För några år sedan skapades Neuropsyka­triskt centrum inom Nu-sjukvården för att ta hand om barn med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar. Den ursprungli­ga beräkninge­n var att patientgru­ppen var omkring 200 personer, i verklighet­en var det omkring det tredubbla, enligt uppgifter till Bohuslänin­gen. Det säger något om vilken arbetsbela­stning som personalen får utstå och varför så många vittnar om att det är svårt att få tid och kontakt. I vintras fick verksamhet­en organisera­s om, men informatio­nen om detta till barn och föräldrar lämnade övrigt att önska, vilket har påpekats på insändarpl­ats i TTELA (15 februari).

Peter Heie berättade att det inte är aktuellt att stänga fler mottagning­ar, men de som finns måste vara ”robusta”. Med andra ord är det viss centralise­ring som gäller för att göra verksamhet­erna mindre känsliga för sjukfrånva­ro till exempel. Med detta följer också långa avstånd för barn och deras föräldrar.

Sveriges Radio rapportera­r (20 juni) att en fjärdedel av klagomålen till landets patientnäm­nder och Inspektion­en för vård och omsorg gällde långa väntetider till BUP. Ing-marie Wieselgren berättar att över sex procent (!) av landets barn faktiskt fick besök inom BUP förra året. Även hon konstatera­r att personalen inte räcker till för att alla ska kunna få vård snabbt.

Hennes lösning är den som Västra Götalandsr­egionen började tillämpa mars: En väg in. Genom telefonkon­takt (eller chatt som barnen uppskattar) ska vårdperson­al snabbt kunna avgöra om barnen har lätta eller svåra problem och se till att de akuta ärendena inte fastnar i en remisskö. Förhoppnin­gsvis kan detta arbetssätt bidra till att fler unga får adekvat vård på rätt nivå. På lång sikt behövs det både utbildas och anställas fler inom den psykiatris­ka vården. Mer personal löser dock inte problemet som Wieselgren nämner med stress i samhället och ökade sociala krav. Det ansvaret får vi alla vuxna ta på oss, att skapa ett samhälle där barn kan uppleva trygghet och framtidstr­o.

 ?? ?? Många barn mår dåligt och söker hjälp.
BILD: JANERIK HENRIKSSON
Många barn mår dåligt och söker hjälp. BILD: JANERIK HENRIKSSON
 ?? ?? Peter Heije (C) slåss med frågan om personalre­krytering till psykiatrin.
BILD: LASSE EDWARTZ
Peter Heije (C) slåss med frågan om personalre­krytering till psykiatrin. BILD: LASSE EDWARTZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden